Dodikova služba kupuje novi automobil

Poput ministara u Vladi Srpske, novim službenim automobilom odlučili su da se počaste i u Službi predsjednika Milorada Dodika.

Prije nekoliko dana istekao je rok iz javnog oglasa za kupovinu automobila vrijednog 55.500 KM bez poreza, ili 64.935 KM s uračunatim PDV, a službi ostaje da pregleda ponude i prihvati najjeftiniju.

Ovo je samo nastavak obnove voznog parka u Dodikovom kabinetu. Revizori su naveli da je bruto vrijednost stalne imovine Službe predsjednika RS u toku 2016. povećana kupovinom novog „pasata“ koji je plaćen 54.897 KM.

Poznato je da Milorad Dodik raspolaže s najvećim budžetom od svih predsjednika u istoriji Srpske i on ove godine iznosi 10,7 miliona KM. Praksa je pokazala da institucije nova vozila kupuju iz stavke „izdaci za nabavku postrojenja i opreme“, a ona u budžetu predsjednika RS iznosi 350.000 KM.

Javnost u RS burno je reagovala kada je Dodik za 251.673 KM kupio novi službeni „mercedes“ čim je prvi put stupio na dužnost predsjednika 2010. U skladu s njegovom cijenom je i skupo održavanje ovakvog automobila.

Prema javnom oglasu, servisiranje i održavanje vozila marke „mercedes“ u naredne dvije godine koštaće budžet 28.000 KM s uračunatim PDV. Servisiranje i održavanje ostalih vozila od 1. novembra prošle godine do 31. oktobra 2017. biće 88.373 KM, a okvirni sporazum potpisan je s jednom od banjalučkih autokuća.

Poređenja radi, održavanje voznog parka u Ministarstvu porodice, omladine i sporta RS godišnje je 15.200 KM i taj oglas je u toku. Ili, rashodi za tekuće održavanje tri službena vozila u Ministarsvu za ekonomske odnose i regionalniu saradnju prošle godine je koštalo 15.278 KM.

„Mercedes“ i ostali automobili u Službi predsjednika RS godišnje mogu da potroše skoro 205.000 KM goriva, koliko iznosi jednogodišnji okvirni sporazum s najboljim ponuđačem.

Takođe, osiguranje službenih automobila košta 23.500 KM za godinu. Nabavka ljetnjih guma za osam mjeseci koštaće skoro 27.000 maraka, a ni jedno vozilo ne smije da bude prljavo. Pranje automobila na teritoriji opštine Laktaši, gdje je stalno mjesto boravka predsjednika, budžet će koštati 8.100 KM, a u Banjaluci 10.000 KM više.

Od većih javnih nabavki koje je Služba predsjednika RS ove godine pokrenula izdvajaju se računarska mrežna opreme vrijedna 279.025 KM s uračunatim PDV-om, odlikovanja RS 134.959 KM i nabavka cvijeća i cvjetnih aranžmana koji će da koštaju nepunih 24.000 KM.

Međutim, nadležni za javne nabavke u Palati Republike sve poslove uglavnom obavljaju u okviru Zakona o javnim nabavkama i velikih budžetskih stavki, zbog čega Glavna služba za reviziju javnog sektora RS nema većih zamjerki na njihov rad.

Gluhakovićev auto 114.261 KM

Ministarstvo trgovine i turizma RS kupilo je automobil za potrebe ministra Predraga Gluhakovića vrijedan 114.261 KM s uračunatim PDV-om.

Ugovor je sklopljen s „Autoradom“ iz Pelegićeva (prodajni salon u Brčkom) koja je prodavac vozila marke „Škoda“ i „Seat“. U ministarstvu nismo uspjeli da saznamo koji model su kupili, a tu informaciju nisu htjeli da nam otkriju u „Autoradu“.

Prema zvaničnom cjenovniku na sajtu ovog autodilera najskuplji model „škode“ košta 77.383 KM s PDV, pa se pretpostavlja da je Gluhaković iksirao dugačak spisak dodatne opreme.

Izvor: Blic

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.