Neumorni eksperti: Dodika ruše iz čitavog svijeta i šire!

Predsjednik RS Milorad Dodik je Supermen 21. vijeka! Bar ako je suditi po višedecenijskim upozorenjima regionalnih eksperata koji nas obavještavaju o nebrojenim udruživanjima stranaca, sa domaćim izdajnicima i rušiteljima Srpske, a da Dodiku pritom ne nedostaje „ni dlaka sa glave“!

Iako je o „narandžanstim revolucijama“ prestao govoriti čak i bivši potpredsjednik Srpske Emil Vlajki, i danas zna „zalutati“ po neki pakleni plan za rušenje Dodika (samim tim, kako kažu, i Srpske?!), iako se medijska mašinerija naklonjena vladajućoj partiji i ne pali kao ranije na slične priče. Tako je jučerašnja tzv. „Posljednja šansa“, objavljena samo na portalu i centralnom dnevniku RTRS-a, a sa portala je potom i povučena?!

Ekskluzivna vijest je objavljena na portalu oslobođenje.rs, još jednom u nizu portala bez impressuma, te jasno naznačenih odgovornih osoba. Potpisnika teksta Radosava Milutinovića je nemoguće naći na internetu, pa je moguće da mu je ovo ili prvi tekst ili pseudonim. Ali, ne tako davno javni servis je znao da se poziva i na mnogo sumnjivije portale, pa ovaj najnoviji primjer i nije neko iznenađenje.

Alumina i Ljubija izmišljene afere?!

Naime, pomenuti portal u tekstu “Novi udar stranaca i domaćih izdajnika: Plan Posljednja šansa kosi Republiku Srpsku!“, piše da se “plan” sastoji iz dva dijela: “Bankrot” – kojim navodno treba opstruisati priliv novčanih sredstava Republici Srpskoj, i “Glava” – kojim, opet navodno, treba kriminalizovati vlast u Srpskoj.

– Nakon prošlogodišnjeg neuspjelog pokušaja rušenja vlasti u RS, koga su skrojile određene strane obavještajne službe pod nazivom “Proljeće 2016.”, a koje je podržavao opozicioni SzP pod vođstvom SDS-a, počelo je sprovođenje novog, odlučujućeg udara na aktuelnu vlast i destabilizaciju RS, plana pod nazivom “Posljednja šansa”, koji je procurio u javnost uprkos strogoj tajnosti – navodi se u tekstu.

Isti izvor tvrdi da plan nalaže žestoko i odlučujuće djelovanje opozicije u RS u više pravaca.

– Plan, koji uveliko sprovode stranci u RS, uz pomoć članica opozicionog Saveza za promene, predvodi operativac engleske obavještajne službe Entoni Monkton, agent britanske obavještajne službe MI6 i njegovi saradnici potpomognuti logistikom i angažmanom pojedinaca iz američke Ambasade u Sarajevu – navodi pomenuti portal.

U tekstu se dodaje da se sve to radi “uz medijsku podršku, prije svih televizije sa sjedištem u Bijeljini i dnevnog lista koji izlazi u Republici Srpskoj, a čiji je vlasnik iz Njemačke”.

– Udarna trojka zadužena za to su ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, i glavni opozicioni bojovnici u RS lider SDS-a Vukota Govedarica i lider PDP-a Branislav Borenović. Za djelovanje iz drugog plana, dramatizovanje stanja u privredi, zaduženi su Zdravko Krsmanović i Dragan Čavić iz NDP-a. Za kriminalizaciju aktuelne vlasti stranci su ovaj put zadužili i svoje spoljne saradnike, biznismene i kriminalce posebno u izmišljenim aferama “Alumina” i “Arselor Mital”, koje su medijski “naduvavane” na štetu vlasti u Republici Srpskoj – pojašnjava se u tekstu.

Navode iz teksta potvrdio je i jedan od najangažovanijih eksperata sa ovih prostora Dževad Galijašević, te ih nazvao dobronamjernim.

– Plan “Posljednja šansa” je realan, a posjeduju ga obavještajne službe. Inicijatori tih akcija su pojedine zapadne vlade, uz opravdanje da se bore protiv “ruskog uticaja”. Ipak, najprljaviji dio posla – uništenje Srpske, prepustili su kadru Saveza za promjene u Sarajevu – naveo je Galijašević.

Crtice iz SNSD-ovog dnevnika

Ukoliko bismo bez rezerve uzimali dugogodišnje teorije najveće stranke u Srpskoj, SNSD-a, predsjednika RS Milorada Dodika godinama su rušili mnogobrojni „strani plaćenici i domaći izdajnici“ iz Minhena, Budimpešte, Beograda, Sarajeva, sa Jahorine… Zato valjda i ne treba da čudi formiranje „crne knjige“ sa njihovim imenima, koje je najavljeno krajem prošle godine.

Spiskovi „stranih plaćenika, domaćih izdajnika, rušioca Srpske i predsjednika Dodika“ godinama se, s vremena na vrijeme, pojavljuju u medijima, pa je i sada, nakon najnovije “Posljednje šanse” i prošlogodišnjeg “Proljeća 2016.”, zgodan trenutak da se podsjetimo ko je sve „rušio“ predsjednika RS posljednjih godina i na koji način.

Krajem pretprošle godine glavna vijest ovdašnjih medija bio je tzv. “Tajni plan za rušenje Dodika” objavljen na sajtu Sputnik. Ovaj portal je tada naveo da je imao uvid u tajni plan djelovanja opozicije RS, dogovoren s određenim međunarodnim centrima, sa ciljem rušenja aktuelne vlasti u Srpskoj predvođene predsjednikom Dodikom.

– Plan bi sprovele članice opozicionog takozvanog Saveza za promjene – SDS, PDP, NDP, koji inače čine vlast u zajedničkim organima BiH sa još nekim manjim partijama, pojedinim medijima i nevladinim organizacijama – napisao je Sputnik.

Oglasio se ubrzo i sam Dodik rekavši da je imao uvid u tajni plan rušenja te dodao da je on “sročen na sastanku predstavnika opozicije, nevladinog sektora i zapadnih diplomata, koji je održan na Jahorini”.

Dodik je rekao da su tajni plan skovale pojedine ambasade u Sarajevu, nevladine organizacije pod kontrolom zapadnih vlada i opozicione partije u Srpskoj, prije svega SDS.

Jači o najjačih svjetskih službi

Teorija zvana “rušenje Dodika” nije bila prva takve vrste, već samo još jedna u nizu koju su pratili bombastični naslovi i udarni termini u ovdašnjim medijima.

U januaru 2013. godine Dodik je u medijima nastupao sa pričom kako u RS pristižu milioni maraka da bi se spremilo neko “proljeće”, čiji je cilj njegovo uklanjanje s političke scene i oduzimanje nadležnosti RS.

Pojedini mediji su potom objavljivali kako je “na jednoj konferenciji u Minhenu razgovarano o slamanju RS i to na način da se sa pozicije predsjednika ukloni Milorad Dodik”.

Iznesene su teze kako rušenje Dodika ne samo da odgovara međunarodnoj zajednici već i Srbiji, čiji lideri strahuju od njegove moći.

Ispred ovih tvrdnji je stao i tadašnji glavni urednik Blica za RS Anđelko Kozomara koji je pred kamerama RTRS-a istakao da je našao dokumente, materijale sa pomenute sjednice u Minhenu.

– Minhenska sjednica je imala bezazleni naslov: Zapadni Balkan – tranzicijski procesi i organizovani kriminal. Nama je bilo sumnjivo zašto se obavještajci bave tim poslom, zašto je ta tema zanimljiva za savjetnike bezbjednosti predsjednika država članica EU. I pregledavajući dalje i listajući šta je bilo, našli smo samo da je jednu rečenicu da je jedan govornik rekao da je RS suviše jaka, što slabi državu BiH, i da u narednom periodu to treba zamijeniti – pričao je tada Kozomara, a na sve se nadovezao i jedan od predsjednikovih savjetnika Predrag Ćeranić da su “pored tajne službe, tj. onih koji su izvođači radova, probrani mediji i upravljane nevladine organizacije”.

Godinu dana kasnije priča je bila gotovo ista. U februaru 2014. godine Dodik u medijima ističe da je plan bio da se “protesti iz FBiH prošire na cijelu Srpsku, što su prihvatile opozicione partije predvođene SDS-om i PDP-om”.

Planirana paljenja

– SDS je učestvovao u globalnoj pripremi haosa u Srpskoj i BiH. Ta stranka je faktor nestabilnosti – ocijenio je tada Dodik te naglasio da su stranci nezadovoljni situacijom u BiH i da žele da sruše jaku vlast u Srpskoj i centralizaciju BiH.

Početkom marta 2014. u Glasu Srpske izlazi tekst, koji je bio i centralni na naslovnoj strani, sa naslovom “Planirali paljenje BORS-a i Uprave Istočno Sarajevo”.

Tada je istaknuto da su pripadnici udruženja građana “Slobodna Republika” i “Oštra nula” planirali prilikom protesta, koje je 28. februara u Banjaluci organizovalo udruženje “Veterani Republike Srpske”, upad u prostorije Boračke organizacije Srpske (BORS) i njihovo demoliranje i paljenje.

Dalje je navedeno da je policija Srpske blagovremenim reagovanjem spriječila taj incident. Prije pokušaja napada na prostorije BORS-a u Banjaluci, plan je bio da se nasilne demonstracije iz Sarajeva, koje su eskalirale 7. februara, odmah na početku prenesu u Istočno Sarajevo i to paljenjem zgrade Administrativnog centra ovog grada.

Navedeno je i da su predstavnici ova dva udruženja prije protesta u Banjaluci, u selu Petrovo kod Prijedora danima pokušavali da organizuju i dolazak na proteste poljoprivrednika na mehanizaciji, ali da im to nije uspjelo. Akcija nasilnih protesta, odnosno njihovo prenošenje iz FBiH u Srpsku, bila je dobro organizovana, a udar na Srpsku je planiran na relaciji Beč – Tuzla – Banjaluka, prenosili su tada mediji.

– Novac je išao preko jednog biznismena iz Bijeljine, za čije je djelovanje od pristiglih 1,1 miliona KM otišlo 800 000 KM, a za rad “Slobodne Republike” 300 000 KM. Članovi “Slobodne Republike” su još u septembru prošle godine pripremili veliki broj guma koje su namjeravali da pale tokom protesta, ali nisu imali priliku da ih upotrijebe i to planiraju da urade na narednim demonstracijama. Pokušaj prenosa nasilnih demonstracija iz Sarajeva desio se u vrijeme kada je ministar MUP RS Radislav Jovičić posjetio Istočno Sarajevo. Taj plan je išao preko “Slobodne Republike” i “Oštre nule”, a bilo je isplanirano da demonstranti iz Sarajeva dođu u Istočno Sarajevo iz dva pravca i to je spriječeno pošto je informacija stigla policiji na vrijeme. U Bijeljini su, kako se navodi, dvojica poznatih javnih radnika pokušala da organizuju nasilne proteste, ali nisu ni približno uspjeli u svojim planovima i organizaciji – naveo je tada ovaj list.

“Narandžasta revolucija” se neprestano događa

Već u martu 2014. bivši potpredsjednik RS Emil Vlajki iznosi tvrdnje o “narančastoj revoluciji“, koja ima za cilj “rušenje predsjednika RS Milorada Dodika“, a istu teoriju je ponavljao u dužem vremenskom periodu.

– “Narančasta revolucija” je u punom tijeku. Mora se priznati, da se ona mnogo preciznije odvija nego prilikom skidanja Miloševića – rekao je Vlajki.

U avgustu 2014. Dodik ističe da “neki stranci posredstvom nevladinog sektora stvaraju na Palama, u Doboju, Bijeljini i Banjaluci centre iz kojih bi neposredno poslije izbora, tvrdnjama da će izbori biti pokradeni, pokušali da destabilizuju postizbornu situaciju i izazovu nezadovoljstvo i atmosferu javne pobune”.

Dodik je rekao da ti stranci “jednostavno ne mogu da se pomire s tim da njegova politička opcija pobijedi, jer je ona previše okrenuta zaštiti statusa Republike Srpske, a oni to ne žele”.

Mi znamo i imena stranaca koji to rade, pratimo njihove dolaske iz centara regiona, znamo način na koji rade i ljude sa kojima to pripremaju – govorio je Dodik pozivajući se na saznanja bezbjednosnih službi Srpske.

Pažnju medija i javnosti posebno je izazvao u avgustu 2014. potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić kada je tvrdio da su “pojedini krugovi iz međunarodne zajednice podijelili značke određenim ljudima u RS i BiH kako bi potpomogli dolazak opozicije na vlast”.

Prema njegovim riječima, značke su predstavljale evidenciju ljudi koji se nalaze na platnim spiskovima, čiji je zadatak da u naznačeno vrijeme pokrenu aktivnosti koje se od njih traže.

Špirićeve značke

– Neko je podijelio značke da bi imao ljude na evidenciji i kad ih pozove da su u akciji. Kakvu gazda kaže. Ako kaže da se ljube na ulici, ljubiće se na ulici. Ako kaže šutajte se nogama, šutaće se nogama, primili su pare za to. Ako kaže pljuj nekog iz vlasti ili opozicije, oni će pljuvati – govorio je tada Špirić.

Svoje tvrdnje da predstavnici međunarodne zajednice dijele značke pomoću kojih kontrolišu grupe unutar BiH s ciljem diskreditacije vlasti Špirić je ilustrovao refrenom poznate pjesme Miloša Bojanića “Tako, tako, samo tako”.

– Kad im međunarodni gazda kaže “tako, tako, samo tako…”, takva vam je to značka, ostani pored zgrade da ne budeš sam. Zapali što više, pričaj da je ta borba isplativa i da će doći strane investicije – rekao je tada Špirić.

U aprilu 2015. Dodik je rekao: “Ja sam meta urote, Amerikanci me žele ukloniti, i dodao da se njegova vlast u RS želi srušiti kao i što se 90-ih rušio Miloševićev režim. A urotnički centar je isti kao i prije – Budimpešta”.

– Budimpešta je centar koji se ponovo aktivirao, centar koji su Amerikanci stvorili i otvorili da okupe navodno “domaće snage” koje trebaju izvršiti neke svoje zadatke. Sada SAD želi mene ukloniti s vlasti – rekao je Dodik te podsjetio kako je u Budimpešti bilo sjedište koje je okupilo predstavnike “Otpora” kada je rušena vlast Slobodana Miloševića.

Uvjeren je da su novi srpski politički zvaničnici u Sarajevu upravo produkt “budimpeštanske priče”.

U junu prošle godine smo imali priliku čitati da su glavne mete ofanzive iz Londona povodom srebreničke rezolucije RS i lično njen predsjednik Dodik. Ovim se, prema tadašnjem pisanju medija, Britanija pridružila Njemačkoj i Americi, koje su već pokrenule svoje akcije za slabljenje Srpske i Dodika.

U avgustu 2015. godine Dodik ističe da je priča u vezi sa novim zakonom o radu ispolitizovana te navodi teoriju po kojoj je odlazak predstavnika Sindikata Srpske u Federaciju “podrška buntu i pokušaj legalizacije da se iz Federacije u Republiku Srpsku pošalju desetine autobusa radi organizovanja nemira u Srpskoj”.

Ako su sve gore navedene teorije tačne, predsjedniku RS zaista “ne može niko ništa, jači je od sudbine”.

Izvor: O. Tešić/Srpskacafe.com

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.