Znate li kolike su plate političara u odnosu na primanja građana? (VIDEO)

Da se u Bosni i Hercegovini teško živi, govori i posljednje istraživanje koje je sproveo UN-ov program za razvoj (UNDP). Naime, na listi od 188. država u kojima se najbolje živi, naša je zauzela 85. mjesto (u međuvremenu smo drastično pali – Leutar Portal). Međutim, da li smo iznenađeni rezultatima ovog straživanja? Da li nam treba UN da bi shvatili da loše živimo?

Kako saznajemo, zvanična prosječna plata u BiH znosi 830 KM, što i nije loše, zar ne? Međutim, većina građana u BiH mjesečno prima minimalnu platu od 370 KM (u međuvremenu malo povećana – Leutar Portal).

Ti koji ovo čitaš, da te priupitam, da li s ovim minimalcem možeš pokriti barem osnove izdatke za život sebe i svoje porodice. Možda bi i mogao da se život svodi samo na hranu i piće unutar svoja četiri zida, da bijela dana ne vidiš. Treba li da spominjem lijekove, odjeću, higijenu, školovanje… Kako god da okreneš, građani naše države, na kraju svakog mjeseca u minusu su.

Znate li ko nema problema s pokrivanjem mjesečnih troškova? Naravno da znate… Pa to su ljudi kojima smo mi pružili povjerenje.

Član predsjedništva Bakir Izetbegović ima platu od oko 6,000 KM, dok je njegov kolega, Mladen Ivanić, tokom perioda od 2010 do 2014., kao delegat u Domu naroda Parlamenta dobijao 6,916 KM bez paušala i naknade za odvojeni život.

U video prilogu (2016.), pogledajte kolike plate imaju naši političari.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.