Iz Haga Izetbegoviću, Ivaniću i Čoviću stigla diplomatska pošta

Međunarodni sud pravde uputio je na privatne adrese trojice članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine kovertirana pisma o čijem sadržaju se za sada može samo pretpostaviti, piše današnji „Večernji list“. Ako se ispostavi da je u pitanju zahtjev za izjašnjavanje članova Predsjedništva – Mladena Ivanića, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića o zahtjevu za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, upozorava se u tekstu, to će biti neviđen pritisak na instituciju države.

„Ovom neuobičajnom praksom odvojenog obraćanja članovima Predsjedništva, Međunarodni sud pravde napravio je presedan koji bi, valjda, trebao prisiliti članove Predsjedništva da se izjasne, odnosno ‘glasaju’ o pitanju koje očito izaziva unutrašnje sporenje. Predsjedništvo BiH je proteklih dana pokušalo održati sjednicu na kojoj bi razmotrili i izjasnili se o ovom pitanju, ali nakon konsultacija ispostavilo se da dogovora nema pa je zakazanu sjednicu prvo napustio Bakir Izetbegović, a potom i Dragan Čović“, navodi „Večernji list“.

U članku se podsjeća da se uprkos ovakvom raspletu i očito različitim stavovima članova Predsjedništva BiH, ni ovaj put nije dogodilo preglasavanje unutar te institucije.

„Čak i u ovako složenoj situaciji očuvano je načelo donošenja isključivo usuglašenih odluka u Predsjedništvu BiH koje bi moglo biti narušeno ako se pokaže tačnim da Međunarodni sud pravde u svojim pismima od trojice članova bh. Predsjedništva traži izjašnjavanje. To je specifično zakazivanje sjednice Predsjedništva. Takva vrsta pritiska na najvišu instituciju vlasti u BiH do sada nije viđena“, piše „Večernji list“.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.