Priča o vrijednom mravu

Jednom davno, živio je srećan i vrijedan mrav, koji je svakog dana dolazio prvi na posao. Bio je jako vrijedan i srećan. Jednom riječju, bio je srećan dok je radio. Pjevušio je vesele pjesmice, a rezultati njegovog rada su bili odlični. Slušajući pjesmu Mrava, gospodin Stršljen, direktor firme, zaključio da se mrav previše zabavlja a premalo radi, jer nema pravo usmjerenje i šefa koji bi ga kontrolisao. Zato je zaposlio Bubamaru koja je imala veliko iskustvo sa upravljanjem.

Prva briga Bubamare bila je da organizuje evidenciju dolazaka i odlazaka mrava na posao (odnosno sa posla). U tu svrhu, uspostavila je sistem prijemnih i odlaznih dokumenata. Sa vremenom, broj dokumenata se povećavao i zbog povećanog obima posla oko papira morali su da zaposle nekog ko bi pripremao papire i izvještaje. Zaposlili su Pauka koji je odmah uspostavio sistem arhiviranja i postao je odgovoran i za preuzimanje telefonskih poziva.

A mrav? Mrav je i dalje radio kao i prije.

Izvještaji koje je dostavljala Bubamara su bili izvanredni. Direktor Stršljen je bio oduševljen izvještajima koje je dobijao od Bubamare i uskoro je počeo da zahtjeva: uporedne studije sa grafikonima, analize trendova razvoja, itd. Da bi se zadovoljio direktorov zahtjev, bilo je nužno da se zaposli Hrčak koji bi bio direktna pomoć direktoru. Njemu su odmah kupili nov računar sa štampačem.

Srećni i vrijedni mrav je i dalje radio kao i prije. Jedino se požalio da bi mu bilo lakše ako bi imao neki računar. Nisu mu odobrili. Ovo je bilo prvi put da se Mrav na nešto požalio i direktor Stršljen je odmah shvatio da je potrebno najhitrije reagovati. Kreirao je novo radno mjesto šefa službe koji bi nadzirao srećnog i vrijednog mrava. Na novo radno mesto je zaposlio Cvrčka. On je odmah po svom dolasku zamijenio cjelokupni namjestaj u svojoj kancelariji i na zahtjev dobio ergonomski oblikovanu stolicu i nov računar sa ravnim, LCD ekranom.

Broj računara je narastao i morao je da se kupi i instalira i mrežni server. Novi šef službe je shvatio da hitno treba pomoćnika (koji je uzgred bio njegov pomoćnik u prethodnoj firmi). I tako je zaposlio Stjenicu. U isto vrijeme Mrav je postajao sve manje srećan i sve manje produktivan. Opet je tražio računar. Opet mu nisu odobrili. Situacija sa Mravom, zabrinula je Cvrčka i on je zaključio da mora da naruči studiju o zadovoljstvu zaposlenih u firmi. Upoznao je sa tim direktora Stršljena koji je shvatio Cvrčkovo objašnjenje i odobrio angažovanja agencije za te potrebe.

Skupa studija je urađena i Cvrčak je počeo da primjenjuje predložene motivacione metode. Svuda je okačio motivacione plakate. Vodio je Bubamaru, Pauka, Hrčka i Stjenicu na motivacione treninge u poznata ljetovališta.

Mrav je i dalje, ali nevoljno radio. Čitao je motivacione poruke na plakatima i nikako nije mogao da nađe nadređene kad su mu trebali. Jednostavno, ili nisu bili tu ili nisu imali vremena za njega. I tako je vrijeme teklo.

Direktor Stršljen je i dalje dobijao redovno svoje perfektne izvještaje ali su oni počeli da pokazuju da firma nije više tako rentabilna kao prije. To ga je duboko zabrinulo i morao je da reaguje. Unajmio je najelitnijeg konsultanta, gospođu Sovu. Sovin zadatak je bio da izvrši potpunu analizu organizacije i poslovanja firme i da predloži rješenja da bi firma poslovala rentabilno.

Nakon tri mjeseca, gospođa Sova je direktoru predala sljedeći izvještaj:
„U firmi je previše zaposlenih!“

Direktor Stršljen je oduševljeno prihvatio stručnu analizu i odmah otpustio MRAVA.

Naravoučenije:

Mnogo se više isplati da si nesposoban i da ne radiš ništa.
Nesposobnima ne trebaju nadzornici.

Ako, ipak želiš da budeš mrav, osnuj svoju firmu i tako nećeš morati da radiš za Stršljena, Bubamaru, Pauka, Hrčka, Cvrčka, Stjenicu i Sovu. Ali tada nećeš moći da radiš ni kao Mrav. Jer, da bi održao firmu moraš da se družiš sa stršljenovima, bubamarama, paucima, hrčcima, cvrčcima, stjenicama i sovama.

Nažalost, cijela priča je utemeljena na univerzitetskim naučnim istraživanjima koja kažu da većina ljudi teži ka parazitskom životu.

1 Komentar

 1. Ima i bolja
  Mrav u proljeće crnči od jutra do mraka kopajući sijući sadeći i nailazi cvrčak u bijesnim kolima sa dvije zgodne dame
  „Ajde upadaj idemo malo do Monte karla u ludi provod“
  „ma neću moram posijati ako hoću da jedem“
  Došlo ljeto mrav kosi žanje… opet nailazi cvrčak u drugim bijesnim kolima i sa damama
  „ajde upadaj idemo malo u Španiju i Italiju na more “
  “ ma neću moram raditi“
  a isto se ponovi na jesen a uskoro dođe i zima napado snijeg kad eto opet cvrčka naravno sa bijesnim kolima i odgovarajućim društvom
  „Ajde upadaj idemo u Valdizer malo skijati“
  „Ma neću moram raditi nego jel ta Valdizer u Francuskoj“
  „Jeste“
  „E ako sretneš onog La Fontena reci mu da ću mu hebati milu majku kad ga sretnem“

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.