Ostaje li Pavić sa Dodikom u koaliciji?

Izvlačenje DNS iz vladajuće koalicije u Republici Srpskoj do sledećih opštih izbora jedan je od glavnih ciljeva zapadne diplomatije u BiH, saznaje “EuroBlic”.

Odlično obavešteni izvori našeg lista iz diplomatskih krugova tvrde da nakon prošlomesečnog uvođenja sankcija predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku od strane SAD, zapadni obaveštajni krugovi i diplomatska predstavništava u BiH planiraju potpuno marginalizovanje Dodika i SNSD kao odlučujućih političkih faktora.

Oni tvrde da će narednih dana i meseci početi prvo diskretni, a zatim i otvoreni pritisci na stranku Marka Pavića da do izbora 2018. istupi iz koalicije sa SNSD, čime bi, kako veruju autori tog plana, posle oktobra sledeće godine SNSD ostao bez bilo kakvog učešća u vlasti u Srpskoj.

Stavljanje Milorada Dodika na američku crnu listu predstavljalo je prvi korak ka potpunom uklanjanju njegove stranke i politike iz bilo kojeg segmenta vlasti u Republici Srpskoj i BiH.

„U zapadnim obaveštajno-diplomatskim krugovima nedavno je odlučeno da sledeći udar na Dodika treba da ide preko DNS, dugogodišnjeg najvernijeg koalicionog partnera SNSD, bez čije podrške Milorad Dodik i njegova stranka ne bi mogli da formiraju vladajuću većinu u Srpskoj“, tvrde naši sagovornici.

Oni ističu da je stranka Marka Pavića ocenjena kao “pogodna” za tu obaveštajno-diplomatsku akciju iz najmanje dva razloga: Prvi je taj što Pavićev DNS, kako kažu, već ima prilično dugu istoriju tinjajućih sukoba i nesuglasica sa svojim moćnijim koalicionim partnerom, dok je drugi razlog, prema njihovim rečima, to što DNS nema nijedne mrlje u dosadašnjim odnosima za zapadnim ambasadama i njihovim predstavnicima u BiH.

„U javnosti se već dugo spekuliše da će DNS u jednom trenutku sigurno izaći iz koalicije sa SNSD. Pre održavanja prošlogodišnjih lokalnih izbora potpredsednik DNS Nedeljko Čubrilović javno je govorio da je SNSD `dovoljno uradio da DNS napusti koaliciju`, ali da se zbog odgovornosti prema poslovima koji su u toku koalicija i dalje nekako održava.

Za Zapad je izuzetno važno i to što se DNS proteklih godina na političkoj sceni u Srpskoj i BiH čvrsto pozicionirao kao partija centra, koja izjavama i stavovima svojih političkih lidera nijednom nije gurnula prst u oko međunarodnoj zajednici“, ističu naši sagovornici.

Predsednik DNS Marko Pavić za “EuroBlic” je poručio da je prerano govoriti o tome da li će koalicija sa SNSD potrajati do opštih izbora 2018. godine.

„Mi jesmo u koaliciji sa SNSD, ali nismo istomišljenici, posebno kada je reč o ekonomskim pitanjima. Uskoro dolaze i naši unutarstranački izbori, pa ćemo videti šta i kako dalje. Daleko je 2018.“, poručuje Pavić.

Da se odnosi između dve najveće vladajuće stranke u Republici Srpskoj nalaze pred ozbiljnim izazovima potvrdio je i član Predsedništva SNSD Drago Kalabić.

„Pred koalicijom su brojni izazovi. Mislim da će predstojeće sređivanje stanja u javnim preduzećima biti prvi ozbiljan ispit za budućnost odnosa SNSD i DNS. Sigurno je da ne treba potceniti i uticaj stranog faktora koji će, sudeći prema dosadašnjoj praksi, pokušati da uradi sve kako bi oslabio uticaj SNSD i rasturio koaliciju koja uspešno rukovodi Srpskom. Moguće je da će neko sa strane nastojati da iskoristi tinjajuće probleme između naših stranaka i pokušati da ih dovede do eksplozije“, kaže Kalabić.

Nešković: Saradnja iz interesa

Politički analitičar Radomir Nešković smatra da će DNS taktizirati sa izlaskom iz koalicije sa SNSD sve do završetka izbora 2018.

„Tinjajući sukob između DNS i SNSD traje još od osnivanja te koalicije. Ne verujem da će Marko Pavić prekidati tu interesnu saradnju sve dok SNSD dobija izbore u Republici Srpskoj. Međutim, ukoliko se dogodi da SNSD u oktobru sledeće godine značajno podbaci na izborima, siguran sam da će DNS pristupiti novom snažnijem partneru“, kaže Nešković.

Izvor: Euro Blic

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.