Zukan Helez prijeti, Tužilaštvo BiH čeka prijavu

SARAJEVO – Posljednje izjave Zukana Heleza, ministra odbrane BiH, koje su u Srpskoj protumačene kao prijetnje, čini se, nisu alarmirale Tužilaštvo BiH da provjeri šta je to on rekao i da li se time ogriješio o zakon.

Helez je, naime, nedavno najavio da će bošnjačke vlasti, u svjetlu rezolucije o Srebrenici, zatražiti ukidanje Republike Srpske, tako što će ona biti podijeljena na dva kantona, a njeno ime biti izbrisano zauvijek.

On je zaprijetio i da će Srbi „izvući deblji kraj“ ako se ne povinuju njegovom planu o podjeli, i proći, kako je rekao, kao Srbi iz Republike Srpske Krajine, koji su protjerani u hrvatskoj akciji „Oluja“, kao i da bi za Srbe bila „prednost“ ako bi se sami iselili iz Srpske i BiH.

Iako je to naišlo na žestoke reakcije u Srpskoj, gdje su Helezove izjave protumačene kao prijetnje, iz Tužilaštva BiH zasad nema signala da su u vezi sa tim prstom mrdnuli.

„Tužiteljstvo BiH nije zaprimilo prijavu ili podnesak koji se odnosi na navode koje ste iznijeli u upitu“, rekao je za „Nezavisne novine“ Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Helezov zamjenik Aleksandar Goganović pozvao je ministra odbrane da zajedno rade na unapređenju uslova života i rada profesionalnih pripadnika u Oružanim snagama BiH, osnovnih radnih uslova u kasarnama i uniformi, umjesto što konstantno istupa u duhu ratnohuškačke retorike i prijetnji Republici Srpskoj i srpskom narodu.

„Fotografije kolege Heleza sa automatskom puškom u rukama potvrđuju da on ima veoma loša razmišljanja u svojoj glavi, koja nisu samo na štetu Republike Srpske, kako to Helez misli, već i cijele BiH. Poručujem mu da militarizam i prijetnje nisu nikome donijele ništa dobro, pa neće sigurno ni BiH“, istakao je Goganović za Srnu.

On je podsjetio da od početka mandata upozorava na štetno djelovanje Heleza po sistem odbrane, ali i stabilnost u BiH.

„BiH je u ozbiljnoj krizi kada ministar odbrane u Savjetu ministara ide tako daleko da otvoreno priziva sukobe i prijeti Srbima, koji su konstitutivan narod, isto kao i Bošnjaci i Hrvati, ‘olujama’ i protjerivanjem, pokazujući da priželjkuje BiH bez Srba“, naglasio je Goganović.

On je rekao da je i Ambasada SAD, mada mlako, ali ipak, osudila Helezove izjave i navela da podržava BiH sastavljenu od dva entiteta i tri ravnopravna naroda.

Miodrag Linta, predsjednik Saveza Srba iz regiona, kazao je da je ratnohuškačka retorika Heleza i ostalih bošnjačkih zvaničnika u Sarajevu okidač za niz napada na Srbe u FBiH i o tome bi međunarodna zajednice trebalo da se jasno odredi.

„Mislim da bi, ako ima iole odgovornosti međunarodne zajednice u BiH, ali i u Briselu i  Vašingtonu, trebalo da pošalju jasnu poruku da je apsolutno neprihvatljivo da ljudi na tim funkcijama prizivaju rat i udaraju u ratne bubnjeve“, rekao je Linta.

Milica Đurđević Stamenkovski, ministarka za brigu o porodici i demografiju Srbije, ocijenila je da je Helezova izjava anticivilizacijska i antidemokratska, te da najbolje pokazuje da je Svesrpski sabor uznemirio one koji žele sukobe i podjele u BiH, Republici Srpskoj i na cijelom Balkanu.

„Nedopustivo je da u 21. veku neko koristi takve formulacije kada govori o svojim komšijama. Neprimereno je, bezobzirno i bahato da neko Srbima u Srpskoj preti progonom po uzoru na tragediju koju su preživeli krajiški Srbi. Srpsku su željeli da svedu na nivo toponima, pokušali su da izbrišu njeno kršteno ime, koristili skraćenicu RS, nazivali je manjim entitetom BiH“, rekla je Đurđević Stamenkovski u Banjaluci.

Izvor: Nezavisne

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.