Pucnjava na univerzitetu u Pragu, ima ubijenih i povrijeđenih, napadač upucan

Armed police are seen on the balcony of the Charles University in central Prague, on December 21, 2023. Czech police said a shooting in a university building in central Prague has left "dead and wounded people", without providing further details. "Based on the initial information we have, we can confirm dead and wounded people on the scene," police said on X, formerly Twitter. Czech media said the shooting had occurred at the Faculty of Arts whose teachers and students were instructed to lock themselves up as the police action was under way. (Photo by Michal CIZEK / AFP)

Češka policija saopštila je da se na fakultetu u Pragu dogodila masovna pucnjava u kojoj je ubijeno jedanaest osoba uključujući napadača a devetoro je teško povređenih. Napadač je poginuo posle pada sa zgrade sa koje je pucao na prolaznke.

Deset osoba je ubijeno, a desetine ranjeno kada je, za sada, neidentifikovani napadač naoružan automatskom puškom, otvorio vatru na trgu koji nosi ime po Janu Palahu. Napadač je „neutralisan“, saopštila je češka policija.

Iz praške policije je saopšteno da je napadač „eliminisan“ i da se zgrada evakuiše. Osoblju Univerziteta kao i studentima koji su se tu zatekli, rečeno je da „ostanu na mestu“, zabarikadiraju se u prostorijama i ugase svetla, preneo je Rojters.

Poslednja informacija iz praške policije je da je devet osoba teško povređeno i da tragaju za još jednom osobom za koju se pretpostavlja da je umešana u pucnjavu.

Očevici tvrde da je pucnjava dugo trajala. Masovna pucnjava se dogodila na Fakultetu umetnosti Karlovog univerziteta na Trgu Jana Palaha. Karlov univerzitet se nalazi u starom delu Praga oko 500 metara od čuvenog Karlovog mosta.

Gradonačelnik Praga Bohuslav Svoboda je rekao da je napadač poginuo pošto je pao sa zgrade fakulteta. Policija se još nije zvanično izjasnila o načinu na koji je napadač poginuo, ali lokalni mediji javljaju da je pre pada pucao sebi u glavu. 

Ceo Trg Jana Palaha, Karlov most, kao i okolne ulice su zatvoreni. 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.