Četiri ministra dala ostavku

Četiri ministra u japanskoj vladi podnijela su ostavku zbog skandala sa prikupljanjem novčanih sredstava u koji je umiješana najmoćnija frakcija vladajuće stranke, prenosi Bi-Bi-Si.

Poslije vijesti da je više od 500 miliona japanskih jena, odnosno 3,1 miliona evra nestalo iz partijskih fondova u periodu od pet godina, od 2019. do do 2022. godine, ostavku je podnio glavni sekretar kabineta i glavni portparol vlade Hirokazu Macuno, koji je često smatran Kišidinom desnom rukom i licem njegove vlade.

Takođe, ostavke su podnijeli i ministar privrede i industrije Jasutoši Nišimura, ministar unutrašnjih poslova Džunji Suzuki i ministar poljoprivrede Ičiro Mijašita, a očekuje se da će do kraja dana biti objavljeno ko će ih zamijeniti.

Pored toga, pet viših zamjenika ministara i jedan parlamentarni zamjenik ministra iz Abeove frakcije takođe su dali ostavku.

Poslije ostavki, vladajuća Liberalno-demokratska partija (LDP) u kabinetu nema predstavnika svoje najveće i najmoćnije frakcije.

Tokijski tužioci pokrenuli su istragu o korupciji, izvijestio je Nikei.

Smjenu ministara umiješanih u politički skandal prikupljanja novčanih sredstava za najveću frakciju unutar vladajuće stranke, Kišida je najavio juče, a Japanska agencija Kjodo prenijela je, pozivajući se na neimenovane, dobro upućene izvore, da će Macunu zamijeniti bivši ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši.

Rejting vlade japanskog premijera Kišide opada, pošto je podrška javnosti vladajućoj Liberalno-demokratskoj partiji (LDP), koja je na vlasti gotovo neprekidno od 1955. godine, pala ispod 30 odsto, prvi put od 2012. godine, prema istraživanju NHK-a objavljenom u utorak.

Izvor: Agencije

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.