Miljan Aleksić oslobođen optužbi za zloupotrebu službenog položaja

sdr

Osnovni sud u Trebinju oslobodio je danas optužbi bivšeg načelnika opštine Bileća Miljana Aleksića, kome se sudilo za zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja.

Izvor: Direkt

U obrazloženju Sudskog vijeća u sastavu – sudija Aleksandar Perišić, Bojana Rikalo i Dragan Puzić, navedeno je da je Tužilaštvo dokazalo većinu objektivnih navoda iz optužnice, poput toga da je Aleksić bio načelnik Bileće i da je prekoračio svoja ovlaštenja, ali da nije uspjelo dokazati subjektivni dio koji se odnosi na namjeru optuženog.

Tužilaštvo, prema presudi, nije dokazalo da je Aleksić imao svjesnu namjeru da drugom, odnosno preduzeću „Imex International RS“, pribavi protivpravnu imovinsku korist.

Inače, Aleksiću se pred Osnovnim sudom u Trebinju sudilo da je u novembru i decembru 2013. godine, obavljajući dužnost načelnika Opštine Bileća, prekoračio granice službenog ovlaštenja u namjeri da drugom pribavi imovinsku korist i da je bio svjestan svog djela. 

Prema optužnici, Aleksić je odobrio pozajmicu preduzeću “Imex International RS” u iznosu od 130.000 maraka i 70.000 maraka, a da za to nije dobio garanciju za vraćanje pozajmice niti je imao potrebnu skupštinsku odluku. 

Nadalje, preduzeće “Imex International RS” je u aprilu 2014. vratilo 50.000 maraka, a preostali iznos od 150.000 maraka nikada nije vraćen. Optužnica je teretila Aleksića da nije pokrenuo postupak potraživanja tih sredstava i na taj način je pomenutom preduzeću pribavio imovinsku korist u iznosu od 150.000 maraka. 

Stečajni postupak u ovom preduzeću pokrenut je u decembru 2015. godine.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.