Koliko ovaca je dovoljno da postaneš vlasnik Srpske?

U gotovo sat i po, za ozbiljnu državu i njen pravosudni sistem, stalo je puno priznanja o kriminalu i korupciji. Nažalost, tužioci nisu gledali, neki su se, vjerovatno, slatko smijali.

U sat, 24 minute i 47 sekundi TV duela poslanika Liste za pravdu i red Nebojše Vukanovića i predsjednika Nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina Nedeljka Eleka, na nečemu što zovemo nacionalna frekvencija, stalo je mnogo toga što opljačkanim građanima entiteta Republika Srpska i kompletne Bosne i Hercegovine zavrne želudac.

Teren za duel bila je vlasti bliska Alternativna televizija. Voditelj tek ikebana, koja se povremeno slatko nasmije na „nabačenu“ Elekovu, nazovi, šalu. U gotovo sat i po, za ozbiljnu državu i njen pravosudni sistem, stalo je puno priznanja o kriminalu i korupciji.

Nažalost, tužioci nisu gledali, neki su se, vjerovatno, slatko smijali.

Da se postane čovjek blizak sistemu i zaslužni građanin nije dovoljno imati samo 1.250 ovaca koje je Elekov otac, kako je sin priznao, ’92 donirao Vojsci Republike Srpske. Može i mora to puno više, da bi se od tadašnjeg SDS-a dobila ulica koja nosi ime po ocu Eleku. Savjest, svakako, nije ono što svi prepoznaju.

Pohvalio se Nedeljko Elek i da je funkcija u Olimpijskom centru tek jedna u nizu. Lično predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko imenovao ga je za počasnog konzula, a rođak Zlatan Elek, vršilac dužnosti direktor Kliničko-bolničkog centra u Sjevernoj Mitrovici, sada je na čelu Srpske liste na Kosovu i Metohiji. Zamijenio je Milana Radoičića, nakon nedavnog terorističkog napada u selu Banjska. Državni vrh Srbije ga je prigrlio, a uslijedile su tek kozmetičke promjene…     

No, tema Jahorina… Žurnal je prvi objavio fotografije velelepnog imanja direktora Olimpijskog centra Jahorina Dejana Ljevnaića, očito vrijednog milione maraka. Od kojih primanja gradi, do danas nije objasnio narodu čiji budžet krčmi u javnom preduzeću. Ipak, Elek, koji ga je, priznaje, doveo na tu poziciju, imao je potrebu za moralnom propovijedi:

„Nemojte snimati tuđe kuće. Nekidan se zbog toga žena ubila u Banjaluci. Neko to ne može da podnese.“

Potom je izvadio papir čiji sadržaj nije moguće pročitati i uzviknuo:

„Dejan Ljevnaić je dobio dozvolu da gradi zoološki vrt, jer nam je potreban. Sada nam djeca idu u federalno Sarajevo.“

Ako je u pitanju javna ustanova – ko je napravio takav plan na planini? Biznis plan? Zašto baš Ljevnaić da dobije dozvolu i kako je moguće konjušnice, kaveze za medvjede i druge životinje graditi od najfinijeg kamena i fosne bez ijednog čvora? Zar životinjama ne bi trebalo obezbijediti nešto nalik prirodnim nastambama? Ko će hraniti stanovnike Ljevnaićevog zoološkog vrta? U kojem planu nabavki je to pobrojano?

Ako je privatno – otkud mu novac? Elek nije smatrao potrebnim da odgovori na ova pitanja.

Pokazivao je i 16 aktivnih računa preduzeća, nije spominjao da su nedavno bili blokirani. Na njima su sume od nekoliko stotina hiljada maraka do četiri miliona. Dug 156 miliona KM. Gdje je novac – ni nakon Vukanovićevog insistiranja, nije priznao, ali je hvalio.

Investirali smo 180 miliona KM“, rekao je i naglasio da to „radi konkurencija Švajcarska, Austrija…“

U dijelu o tenderima posebno se osvrnuo na firmu Đorđa Đokovića „Legacy Internatonal“, koja je zadužena za reklamiranje. U pitanju je nekoliko desetina hiljada maraka iz budžeta. Čega reklamiranje i gdje, kad firma nema radnike – nisu adekvatna pitanja za Eleka.

„Dali smo novac jer je on (Novak Đoković, teniser i brat Đorđa Đokovića op.a.) dao svoje ime stazi. Znate li šta to znači“, pitao je pa istakao da je ponosan:

„U vrijeme ‘Sarajevo film festivala’ organizovali smo fashion week. Ideja je bila da sve te strance odozdo dovedemo na Jahorinu. Pozvali smo 35 kreatora. Sarajevo je tada bilo prazno, Jahorina puna.“

Za ovo okupljanje jahorinske elite, u vrijeme dok je Sarajevo imalo 100 odsto popunjenih kapaciteta, a ulice ključale od posjetilaca, firmi „Signature“, u vlasništvu bivše voditeljke Pink BH televizije Nataše Petrović, građani su platili 689.411 KM.

Milimira Govedaricu, čovjeka iz vlasti na čelu Pravobranilaštva Republike Srpske, otvoreno je prozvao za davanje saglasnosti na prodaju zemljišta na planini ispod svake cijene. Na pitanja – zašto niste prijavili, zašto nije uhapšen, vi ste vlast, Elek je, kao i svaku prethodnu, priču okrenuo u sasvim drugom smjeru. 

Vlasti blizak biznismen nije vidio problem ni u činjenici da je Vlada Republike Srpske od njegove firme „Megasun“ 2016. godine kupila prostor za današnje sjedište administracije u Istočnom Sarajevu i da mu je sve plaćeno 27 miliona KM. Zamaglio je priču o vlasništvu u firmi „Nedomex“ iz koje je rođena „Nedomex logistika“, koja danas od OC „Jahorina“ dobija milionske ugovore za nabavku hrane i pića. Za prodaju udjela dobio je 4,1 milion maraka i tu je, tvrdi, zaustavljen sav njegov uticaj. Slučajno ili namjerno zaboravio je da su u vlasništvu firme ponovo – Eleci.

Njegov „sabrat“ Dejan Ljevnaić je „uspješan“ pa je sasvim logično, zaključak je, da u porodičnom vlasništvu ima hotele u Sremskoj Mitrovici i na Perastu.

Dovršio je novim napadom na istraživačke novinare portala Capital, tvrdeći da su mu tražili 6.000 KM da o njemu ne pišu.

Dajte jedan direktni sporazum i nećemo“, rekao je otvoreno prozivajući urednika Sinišu Vuklelića i, očito, ne mareći za izmjene Krivičnog zakonika po kojima je kleveta krivično djelo.

Cinični osmijeh nije izostao, ali jesu pitanja voditelja u studiju, koji nije reagovao ni na Elekovu drskost:

„Ja, gospodin Stanković (Davor Stanković op.a.) i građani smo žiranti za vaše zaduživanje“, rekao je Vukanović.

„Ako ste nam vi žiranti, onda smo propali“, odgovorio je Elek.

Nedeljko Elek srčano brani režim i porodicu Milorada Dodika. Ako je potrebno, organizovaće i proteste zbog američkih sankcija i uvrštavanja korumpiranih na crnu listu. U duelu je poručio onima koji se bune zbog očitog kriminala:

„Vi niste opozicija vlasti, već državi.“

Na kraju, moramo napomenuti umjesto zaključka:

Država – to su, valjda, oni! Narod – to je, valjda, glasač, poreski obveznik, poniženi radnik OC Jahorina angažovan na imanju direktora. Ako sa 1.250 ovaca postaneš nekrunisani kralj Jahorine, koliko ovaca je dovoljno da se bude vlasnik Republike Srpske?!

(Zurnal.info)   

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.