Da li nam zbog sankcija pojedincima prijeti nestanak Republike Srpske!?

Republika Srpska, odnosno njeni zvaničnici, okovana je debelim sankcijama koje uvode Sjedinjene Američke Države, a prate ih Velika Britanija i neke zemlje EU, kroz finansijske blokade.

Trenutno pod sankcijama je kompletno rukovodstvo Republike Srpske, Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, predsjednici Narodne skupštine Nenad Stevandić, Vlade Radovan Višković i više ministara u Vladi Republike Srpske Alen Šeranić, Miloš Bukejlović, Petar Đokić, direktor Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske Dragan Stanković…

TO NIJE KONAČAN SPISAK

Leutar.net Da li nam zbog sankcija pojedincima prijeti nestanak Republike Srpske!?

Pod sankcijama je i članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, kao i Nikola Špirić, SNSD -ov kadar koji rukovodi jednim od dva doma Parlamentarne skupštine BiH.
 
Pod američkim sankcijama su i Milan Tegeltija, Dodikov savjetnik, kao i Dodikov sin i kćerka Igor i Gorica…Duško Perović, Savo Cvjetinović. 
 
Američke sankcije nisu zaobišle ni firme koje su u vlasništvu Dodikove porodice, među kojima je i ATV…, ali i ljudi bliski njemu.
 
OPASNE SANKCIJE PO SVE NAS
 
Sankcije, bez obzira kako ih tumačili u vlasti i nipodašatavali u javnosti, su opasne po Republiku Srpsku i njene građane. Koliko su sankcije teške to je jedino javno, tokom jednog skupštinskog zasjedanja kazala ministrica finansija Zora Vidović, koja je govoreći o budžetu i ispunjavanju finansijskih obaveza izrekla rečenicu: „Mi smo pod žestokim sankcijama…!“

Leutar.net Da li nam zbog sankcija pojedincima prijeti nestanak Republike Srpske!?

Očito ta rečenica nije doprla do onih u vlasti, koji su okupirani sopstvenim problemima, blokiranjem platnih kartica, poslovanjem privatnih firmi i unosnih poslova, pa su nastavili „inat politiku – ne može nam niko ništa! Inače da su vodili politiku u interesu Republike Srpske, ne bi doveli da ona danas zavisi od Srbije i stranih kreditora, kojih je sve manje… 
 
ZBOG SANKCIJA FUNKCIJE NAPUŠTALI KARADŽIĆ, ŠAROVIĆ, POPLAŠEN…
 
Podsjetimo da su američke i još drastičnije međunarodne sankcije trpili i funkcioneri, ali i obični članovi iz Srpske demokratske stranke, kada su bili na vlasti, među kojima je i prvi predsjednik Republike Srpske, koji se i danas nalazi u zatvoru, Radovan Karadžić, kao i njegova porodica, a sa kojim danas želi da se poistovjeti kao .“srpska žrtva“ sadašnji predsjednik Republike Srpske.

Za tadašnje zvaničnike Srpske nije bilo dileme, povući se pod pritiskom iz političkog života da bi Republika Srpska opstala i funkcionisala.
 
To je nagonilo „vodu na Dodikovu vodenicu“, nekadašnji dašak svježeg vjetra na Balkanu, koji od tada skoro suvereno vlada.
 
Međutim, na povlačenje iz sadašnje vlasti niko ne namjerava, nego sebe poistovjećuju sa Republikom Srpskom, a bolje od nas kritičara, znaju šta su sve lošeg uradili i zbog čega smo danas najkorumpiranija, najizolovanija,  najzaduženija i raseljena zemlja.
 
PRST NA ČELO- ŠTA DALJE?

Leutar.net Da li nam zbog sankcija pojedincima prijeti nestanak Republike Srpske!?

Opravdanje da se svijet udružio protiv nas ne pije vode. Sadašnji funkcioneri bi trebali, a to su morali već do sada, da se dobro zapitaju kuda to vode Republiku Srpsku, u propast.
 
Priča o samostalnoj državi i blagostanju je u uslovima finansijskog kolapsa teško izvodljiva… A i države u ratu mogu nastati, ali i nestati. Teško da bi se danas ponovo išlo u rov zbog nekih teško izvodljivih ideja koje su glavama pojedinca.
 
SANKCIJE POGAĐAJU I ONE U FEDERACIJI BiH

Nisu samo Srbi koji trpe američke sankcije, ima ih i u Federaciji.
 
Tu su državni tužioci Gordana Tadić, Dijana Kajmaković, bivši direktor Obavještajne službe Osman Mehmedagić, bivši premijer Fadil Novalić, Asim Sarajlić, Naser Keljmendi, Edin Gačanin, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Marinko Čavara…
 
(BN) Foto: Ilustracija/Agencije

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.