Slovenci zabranili jednu verziju energetskog napitka Prime!

Inspektori slovenačke Uprave za bezbjednost hrane donijeli su odluku o zabrani kofeinske verzije energetskog napitka Prime zbog prisustva sastojka L-teanina, koji nije dozvoljen u bezalkoholnim pićima u Evropskoj uniji.

Verzija hidratacijskig napitka ostaje na policama slovenačkih trgovina, piše 24ur.com.

Kako pišu, inspekcija je na osnovu prijave izašla na teren te otkrila da postoje dvije vrste napitka. Kontrolom sastojaka utvrđeno je da energetski napitak Prime sadrži sastojak L-teanin koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima u EU. Time je ova verzija zabranjena za promet, saopštila je danas inspekcija, prenosi Index.

Tokom posljednjih nadzora inspektori su utvrdili da subjekti više ne stavljaju na tržište energetska pića s kofeinom, već isključivo hidratizacijska pića marke Prime, koja ne sadrže kofein i L-teanin.

Istovremeno, Uprava za javno zdravstvo Ministarstva zdravlja zatražila je od Nacionalnog zavoda za javno zdravstvo procjenu rizika. Kako su objasnili, iz dostavljene dokumentacije razvidno je da procijenjena izloženost kofeinu konzumacijom energetskih napitaka Prime ukazuje na postojanje vjerovatnosti štetnog djelovanja na zdravlje predmetnih populacijskih grupa, stoga energetski napitci Prime predstavljaju rizik za zdravlje djece i adolescenata s obzirom na sadržaj kofeina, prenosi 24ur.com.

buka

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.