Skupština grada Trebinja usvojila odluke o kreditnim zaduženjima od 10 miliona

Odbornici Skupštine grada Trebinja usvojili su danas Odluku o prihvatanju zaduženja Grada kod Svjetske banke, Međunarodne banke za obnovu i razvoj po projektu modernizacije vodnih i sanitarnih usluga, u iznosu od pet miliona KM.

Ovim zaduženjem grad je dobio mogućnost da se zaduži na 32 godine, kako bi se riješio problem fekalne i oborinske kanalizacije za naselja Police i Gučina kao i izradu projektne dokumentacije za fekalnu kanalizaciju naselja Hrupjela, Zasad i Mostaći, kao i ulica Dušanova i još nekoliko ulica u tom dijelu Trebinja.

Dio sredstava će biti izdvojen za asfaltiranje saobraćajnica i rekonstrukciju vodovodne mreže od  Dražin Dola do Taleže.

Odbornici opozicije rekli su da će kamatna stopa na ovaj kredit biti oko šest odsto, što govori o slabosti kreditnog rejtinga Trebinja, te da se ide prema dužničkom ropstvu.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da je kad je riječ o ovom kreditu, sve urađeno uz saglasnost Ministarstva finansija Republike Srpske, te da je sve transparentno, da je riječ o višemilionskim projektima koji će biti trajni.

Skupština grada Trebinja danas je donijela odluku i o dugoročnom kreditnom zaduženju u iznosu do pet miliona KM, radi finansiranja započetih i novih kapitalnih investicija od interesa za Grad Trebinje.

Kamatna stopa je do 5,5 odsto, a rok za vraćanje kredita je do 120 mjeseci, bez uračunatog grejs perioda, koji iznosi godinu dana.

Procedura izbora banke, kod koje će se realizovati ovo kreditno zaduženje, provešće se kroz postupak izbora najpovoljnijeg ponuđača.

Načelnik gradskog Odjeljenja za kapitalne investicije Danilo Ilić rekao je da će plan utroška učešće o uređenju i popločavanju Starog grada, za čiji završetak je neophodno  milion i stotinu hiljada KM, kao i učešće u izdradnji komunalne infrastrukture za novu bolnicu, gdje se grad Trebinje obavezao da učestvuje sa 50 odsto sredstava.

Takođe, dio sredstava će biti izdvojen za završetak objekta za izbjegla i raseljena lica i u putnu infrastrukturu na području grada Trebinja.

Planirano je da se izdvoji 400.000 KM za završetak izgradnje vidikovca u Duhovnom centru Mrkonjići.

Izvor: Radio Trebinje

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.