Dodik vas vodi u ambis i siromaštvo

“Vlada RS vršila je netransparentno zaduživanje kod domaćih i inostranih povjerilaca. Ukratko, Dodik stavlja neodrživ finansijski teret na buduće generacije. Čak i pored tako neobuzdanog zaduživanja, Dodik i njegova vlada morali su odgoditi isplatu plata u javnom sektoru i socijalnih naknada zbog nedostatka sredstava.“

„Gospodin Dodik blokira vladu, prijeti miru i nastoji ucjenjivati ​​ili maltretirati druge političke lidere u zemlji, kao i međunarodnu zajednicu, umjesto da se uključi u pregovore i postizanje kompromisa koji su potrebni za usvajanje reformi potrebnih za približavanje građana Evropskoj uniji“, saopštio je ambasador SAD u BiH Majkl Marfi.

U Republici Srpskoj, kako kaže, Dodik radi na tome da stanovnicima uskrati njihova temeljna prava i slobode, kao što su sloboda medija, govora i okupljanja, kako bi se zaštitio od kritika i odgovornosti.

Dodaje je da je tužna činjenica da je Dodik tokom skoro osamnaest godina koliko je na vlasti za narod Republike Srpske dao vrlo malo.

“Stanovnici Republike Srpske masovno napuštaju Bosnu i Hercegovinu. Čitave porodice zaključuju da graditi život u Republici Srpskoj nije ekonomski moguće ni politički sigurno. Samo u prošloj fiskalnoj godini radna snaga u Republici Srpskoj smanjena je za 10 posto, a zvaničnici procjenjuju da će Republici Srpskoj do 2028. godine trebati između 20.000 i 30.000 stranih radnika kako bi se nadomjestio sve veći nedostatak radne snage. Ovaj odliv mozgova potkopaće privredni razvoj. Ako je gospodinu Dodiku cilj da smanji Republiku Srpsku, onda u tome uspijeva”, rekao je Marfi.

Dodaje da budžet Republike Srpske godinama bilježi deficit, ali najgore tek dolazi.

U prvih devet mjeseci 2023. godine Vlada RS se na domaćem tržištu dugoročno zadužila za približno 569 miliona KM (308 miliona dolara) po rekordno visokim kamatama.

“Vlada RS vršila je netransparentno zaduživanje kod domaćih i inostranih povjerilaca. Ukratko, Dodik stavlja neodrživ finansijski teret na buduće generacije. Čak i pored tako neobuzdanog zaduživanja, Dodik i njegova vlada morali su odgoditi isplatu plata u javnom sektoru i socijalnih naknada zbog nedostatka sredstava.

U mnogim slučajevima, sredstva su uzeta od opština za pokrivanje deficita na nivou entiteta, ostavivši zvaničnike lokalnih zajednica bez sredstava koja su im potrebna za podršku vlastitim biračima i pružanje osnovnih usluga. Nijedan od ovih postupaka ne odražava zabrinutost za dobrobit ili budućnost stanovnika Republike Srpske”, ističe Marfi.

Naglašava da Dodik ne želi razgovarati o svojim upravljačkim, finansijskim i drugim neuspjesima, o tome gdje su nestala sva budžetska i posuđena sredstva, niti o tome kako su on i oni oko njega uspjeli akumulirati svoje bogatstvo, uključujući bezbrojne nekretnine – od plate državnog službenika RS – dok su prosječni građani teškom mukom gradili budućnost za sebe i svoje porodice.

Dodik tvrdi, kaže Marfi, da njegovi birači žele da onpodijeli Bosnu i Hercegovinu i zaštiti Republiku Srpsku od zamišljenih neprijatelja.

“Ovo nije put kojim ide Milorad Dodik. On se okreće od Evrope i prosperiteta koji ona nudi i umjesto toga prihvata vrijednosti autokratije, kao i siromaštvo koje ona sobom nosi. Rizikuje budućnost stanovnika Republike Srpske u opasnoj igri eskalacije i laži. Ukratko, gospodin Dodik, a ne međunarodna zavjera, prijetnja je za Republiku Srpsku kao i za demokratsku i prosperitetnu budućnosti njenih stanovnika“, naglasio je američki ambasador.

(BN)  Foto: N1

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.