Lazar Radan je gradonačelnički kandidat liste ”Za pravdu i red”!

Lazar Radan, najmlađi master istorije u istoriji tog odsjeka na novosadskom Univerzitetu biće kandidat za gradonačelnika na lokalnim izborima sljedeće godine. Objavio je ovo sinoć u emisji ”Pressing” na N1 televizji Nebojša Vukanović, lider liste ”Za pravdu i red”. Lazar Radan je rođen u Trebinju, 7. maja 1998. godine, najmlađi je master u istoriji odsjeka za istoriju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, nosilac prestižne Dositejeve nagrade, student generacije, dobitnik mnogih priznanja. Trenutno radi kao nastavnik istorije u Osnovnoj školi ”Jovan Vojavnović Zmaj” u Trebinju, a paralelno je i na doktorskim studijama. Takođe posjeduje zvanje majstora karatea.

U Trebinju se već neko vrijeme ime Lazara Radana spominjalo kao ime kandidata za gradonačelnika Trebinja na predstojećim lokalnim izborima koji će se održati 2024. godine. Nebojša Vukanović je u više navrata govorio da ”Za pravdu i red” trebaju dati zajedničkog kandidata opozicije za mjesto gradonačelnika Trebinja, a sinoć je na N1 televiziji, u emisiji ”Pressing” potvrdio da će dvadesetpetogodišnji Lazar Radan biti gradonačelnički kandidat ispred liste ”Za pravdu i red”.

Leutar.net Lazar Radan je gradonačelnički kandidat liste ”Za pravdu i red”!

Lista ”Za pravdu i red” je prva politička organizacija koja je izašla sa imenom kandidata za gradonačelnika, a ostaje da se vidi da li će i u kojoj mjeri opozicija u Trebinju stati uz zajedničkog kandidata, ili će se ići u više kolona. Vukanović je nedavno govorio o tome kako očekuje da opozicija u Trebinju stane iza kandidata kojeg ponudi ”Za pravdu i red” i da neće pristati ni na jednog drugog zajedničkog kandidata poručujući ostatku opozicije, sa posebnim osvrtom na Narodni front, da neće tolerisati kandidovanje ikoga iz tri preostale opozicione partije u Trebinju.

Lazar Radan je bio kandidat na prošlogodišnjim opštim izborima, a tim povodom bio je učesnik serijala predizbornih intervjua sa hercegovačkim kandidatima koji smo nazvali ”MH predizborni upitnik

Podsjetimo se šta je tom prilikom govorio Lazar Radan o svom političkom angažmanu kao i kakvu je poruku poslao potencijalnim glasačima.

O fokusu političkog djelovanja: U fokusu mog djelovanja biće mjere za zaustavljanje “odliva mozgova”. Postoji mnogo dobrih ekonomskih mjera da se naša omladina zadrži na ovim prostorima. Bosna i Hercegovina je itekako bogata zemlja, sa dovoljno resursa, samo kad bi se vodila normalna i racionalna politika. Osim toga, reforma obrazovnog sistema. Političko kadriranje u prosvjeti, namješteni konkursi i posao “preko veze” će nas u bukvalnom smislu ukopati. Uveliko već svjedočimo to.

O prioritetu u pogledu reformi: Prioritet je deblokirati institucije i da ova lijepa zemlja konačno postane pravna država. Još je car Dušan 1349. u svom zakoniku naveo da “sudije ne sude u strahu od carstva mi”. To nam je prva dužnost, a onda sve ostalo.

Poruka glasačima: Ja sam na osnovu svoje biografije primjer da nismo svi isti i da nikada nećemo biti. Najgore je nemati stav i stoga očekujem da ljudi izađu na izbore. Generalizacija i apatija nas je dovela do ove situacije i najviše apelujem na mlade da izađu. Podržite borbu za opstanak, obrazovanje i kulturu. Ukoliko pak vama odgovara ova vlast, nastavite. Bićete saučesnici…

Bliži se još jedna izborna godina, Lazar Radan je prvi objelodanjeni gradonačelnički kandidat u Republici Srpskoj, a vjerovatno i u cijeloj Bosni i Hercegovini. Lokalni izbori su često vjesnici opštih promjena, a lista ”Za pravdu i red” vjeruje da će njihov rezultat na lokalnim izborima, sa akcentom na Trebinje, biti vijesnici velikih promjena, a više pita su neskriveno poručili da će borba za Trebinje biti ključna i da će, ukoliko dođe do promjene vlasti, svojim radom dati primjer i pokazati da su istinske promjene itekako moguće.

Piše: Moja Hercegovina / Igor Svrdlin

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.