Tirolska kobasica: Saznajte joj sastav i šta on znači

Tirolska kobasica mnogima je omiljena kobasica. Za vas smo saznali koji je sastav tri vrste kobasice koje se mogu kupiti na tržištu te šta on tačno znači…

Tirolska kobasica radi se od usitnjenog svinjskog i goveđeg mesa, uglavnom masnog i vezivnog tkiva, iznutrica, kožica i otkoštenog i usitnjenog mesa.

Ove kobasice sadrže i niz dodataka koji im daju konačan izgled, teksturu, boju i miris kobasici. Svugdje se dodaje so, koja poboljšava okus i konzervira proizvod. To znači da će, ako je se često jede, povisiti krvni pritisak. Kobasice koje smo analizirali imaju od šest do devet aditiva koji se kriju iza E brojeva. Gavrilović ih ima samo šest, Rozeto sedam, a kobasica Z’dežele devet. Sve analizirane tirolske imaju nitrite.

Oni mesu daju crvenu boju i produžuju rok trajanja. Nitrati se u nalaze u zemlji i vodi, a u tijelu se pretvaraju u nitrite. U kobasicama oni sprečavaju rast nekih bakterija. U tijelu se mogu pretvoriti u otrovna jedinjenja pa je ograničena količina koliko ih smije biti u kobasici.

U kilogramu gotovih kobasica ne bi smjelo biti više od 50 miligrama nitrata. U tirolske kobasice se dodaju i askorbati, izoaskorbati i tokoferoli. To su antioksidansi koji sprečavaju tosksičnost. Ali tu nije kraj listi dodataka. Kako bi se meso, voda i dodaci držali na okupu brinu se emulgatori, tj. polifosfati. Oni narušavaju omjer fosfora i kalcijuma u tijelu i mogu oslabiti kosti. I njima je dopuštena količina ograničena.

U analiziranim kobasicama, osim polifosfata, ima i fosfata u drugim oblicima, a zadatak im je da regulišu kiselost. Kao i kod drugih mesnih prerađevina i kod jedenja tirolskih kobasica treba biti umjeren i oprezan.

Ljudi koji imaju problema sa srcem, jetrom ili bubrezima tirolske kobasice bi trebali isključiti iz jelovnika.     

Gavrilović

Gavrilović ima i svinjsko masno tkivo te kožice. Dva regulatora kiselosti su fosfati koji mogu oslabiti kosti. Ima so i začine, a okus je pojačan natrijumovim glutaminatom, koji trebaju izbjegavati astmatičari. Vještačka boja je od insekata, što može značiti i manje natrijumovih nitrita. Vitamin C trebao bi smanjiti štetnost nitrita.     

Rozeto

I u ovoj kobasici preovladava svinjsko meso. Ima i svinjskog masnog tkiva, ali nema kožica. Osim soli i začina, sadrži tri pojačivača okusa te aromu dima. Ima polifosfate, ali u dopuštenoj količini. Konzervans je natrijumov nitrit čije štetno djelovanje djelimično sprečavaju antioksidansi. Rozeto nema vještačke boje. 

Z’dežele

Ima samo 65 % mesa i 20 % svinjskog masnog tkiva. Nema kožica, ali ima dodatke poput skroba i čak tri zgušnjivača, ali i šećer dekstrozu. Plus ove kobasice su i prehrambena vlakna. Z’dežele kao stabilizatore ima fosfate, koji oslabljuju kosti. Konzervans je nepožaljan natrijumov nitrit.     

24 SATA HR

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.