Šmit zakazao sastanak sa potpredsjednicima RS-a u službenim prostorijama, Dodik namjerava spriječiti njegov ulazak u zgradu

Christian Schmidt za danas (utorak) je zakazao sastanak sa potpredsjednicima Republike Srpske, Ćamilom Durakovićem i Davorom Pranjićem, u službenim prostorijama predsjednika RS-a. Generalni sekretar Službe predsjednika RS-a, u međuvremenu, zabranio je sastanke Schmidta u službenim prostorijama.

Takođe, izdata je naredba da se Schmidtu spriječi ulazak u službene prostorije.

Istraga.ba prva je objavila da je Schmidt za danas u 15:00 zakazao jedan sastanak u zgradi predsjednika RS-a.

Potpredsjednik RS-a Ćamil Duraković potvrdio je za Klix.ba da će sutra u Banjoj Luci imati sastanak sa Christianom Schmidtom, iako je generalni sekretar službe predsjednika RS-a Milorada Dodika izdao naređenje da se zabrani korištenje prostorija za sastanke sa Schmidtom i da mu bude zabranjen ulazak u zgradu.

„Prije svega, mi smo izabrani zvaničnici, i potpredsjednik Davor Pranjić i ja. Dakle nije riječ o potpredsjednicima kojima je šef Milorad Dodik. Mi smo izabrani od vlastitog naroda, Hrvata i Bošnjaka, konstitutivnih naroda i podjednako nam pripadaju institucije, kao i predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku. Mi imamo svoje kabinete i objekte. Ja sam potvrdio sastanak na poziv visokog predstavnika Christiana Schmidta. A naredbe koje neko piše, treba znati da sekretar nije nadležan za to. On može biti nadležan službi predsjednika i referentima. Za mene je Christian Schmidt visoki predstavnik, i legalan i legitiman i najviši diplomata međunarodne zajednice u BIH“, rekao je Duraković.

Generalni sekretar Službe predsjednika Republike Srpske Jelena Pajić Baštinac zabranila je svima da koriste službene prostorije za sastanak sa Christianom Schmidtom.

„Zabranjuje se svim licima koja koriste službene prostorije institucije Predsjednika Republike Srpske, a što se odnosi na Službu predsjednika Republike i potpredsjednike Republike Srpske, da u tim prostorijama organizuje sastanke sa licem koje se lažno predstavlja kao visoki predstavniku BiH Christian Schmidt, što je u skladu sa zaključkom Narodne skupštine Republike Srpske“, stoji u naredbi Generalnog sekretara koju je objavila Istraga.ba.

Upozorava se ukoliko bilo koja osoba koja koristi službene prostorije postupi suprotno naredni, smatraće da je svojim postupanjem povrijedila status štićenog objekta.

„Te će Služba predsjednika RS-a nadležnoj Upravi za obezbjeđenje ličnosti i objekata Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a naložiti da postupi u skladu sa Zaključkom NSRS-a i spriječi ulazak Christiana Schmidta u navedene prostorije“, navedeno je.

Izvor: klix.ba

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.