Turistički biser Srpske guši se u otpadu (VIDEO)

TREBINJE – Zbog nesnosnog smrada i čestih požara koji traju i po nekoliko mjeseci, život mještana u blizini deponije „Obodina“ na brdu iznad Trebinja postao je gotovo neizdrživ.

Ovo odlagalište otpada odavno je ostalo bez upotrebne dozvole i trebalo je da prestane sa radom, ali nadležni nikada nisu pronašli adekvatno rješenje za zatvaranje niti lokaciju za novu deponiju.

Prema riječima sagovornika portala CAPITAL, nemar vlasti i nekontrolisano odlaganje smeća doveli su do toga da je „Obodina“ napunjena do maksimuma, zbog čega je postalo gotovo nemoguće da se njen sadržaj pokrije zemljom.

Problemi sa deponijom u Trebinju su prenatrpanost otpadom i česti požari. Kad nema vatre, onda se davimo u smradu. A kad je zapaljena, onda smo danima u dimu. Pola grada ne može da diše od smrada, a dičimo se turizmom i posjetom“, priča stanovnik Trebinja koji živi blizu deponije.

Ističe da se otpad, uprkos nedostatku prostora i nepostojanju dozvola, i dalje dovozi, pa je formirano brdo smeća koje se ne može prekriti zemljom da bi se spriječilo širenje mirisa i raznošenje vjetrom.

Posebno je teško u ljetnjim mjesecima. Često bukne požar, a vatrogasci ne mogu ništa da urade. Požar nekada traje mjesecima“, kaže on i ističe kako zna za neki raniji plan koji podrazumijeva gradnju regionalne deponije. Ali, to se, kako kaže, nikada nije dogodilo.

Deponija je otvorena 2008. godine i planirano je da se na nju tri do pet godina odlaže kućni, građevinski i drugi otpad. Upotrebna dozvola je istekla prije deset godina. Deponija je tada trebalo da bude zatvorena, ali se to nije dogodilo i odlaganje smeća je nastavljeno.

Prema riječima mještana, deponija je prije dvije godine u potpunosti izgorjela, a požar je trajao mjesecima. Vatrogasci su se danima borili sa vatrom i na kraju odustali zbog eksplozija raznih predmeta pod pritiskom, ali i ostataka oružja iz rata koje se nekada nađe u smeću.

Svašta se tamo baca. I kad bukne požar, svi strahujemo od eksplozija“, kaže on.

Smeće se, dodaju naši sagovornici, na ovoj deponiji više ne pokriva zemljom zbog ogromne količine otpada. Dodatni problem na ovoj deponiji prave i napuštene životinje koje su premjestili na ovu lokaciju nakon zatvaranja azila u Trebinju.

Mještani pričaju da ih ima preko 30, uglavnom pasa. U potrazi sa hranom često silaze sa deponija u dvorišta.

Odbornik Nebojša Milišić iz Trebinja kaže da se više od decenije priča o modernizaciji i regionalnoj deponiji, ali da se do sada ništa nije uradilo.

Tamo nema uslova za odlaganje smeća, niti posebnog razdvajanja otpada. Istovremeno, mještani koji ne žele da plate simboličnu naknadu za odlaganje smeća, svoj komunalni otpad bacaju gdje stignu i prljaju zelene površine van deponije “, kaže Milišić.

Ova deponija je trebalo da prestane sa radom prije desetak godina, ali je to lokalna vlast zanemarila i nastavila da šalje komunalne kamione puneći deponiju do maksimuma na kojem se nalazi danas.

Prije godinu dana je najavljena modernizacija deponije i izgradnja “Centra za upravljanje otpadom” kroz projekat URBANLED” koji finansira GEF, a implementira UNDP u BiH.

U ovom projektu je trebalo da finansijsku podršku pruži Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske.

Za ove potrebe napravljen je lokalni plan upravljanja otpadom u skladu sa zelenim logističkim šemama za Trebinje koje su identifikovale deponiju „Obodina“ kao najvećeg emitera GHG gasova u sistemu upravljanja otpadom.

Međutim, naši sagovornici tvrde da ni inicijalni radovi na ovom projektu nisu počeli, ali to nismo uspjeli da potvrdimo ni u Gradskoj upravi Trebinja, kao ni u Komunalnom preduzeću.

Na pitanja koja smo poslali prije više od mjesec dana u Gradsku upravu Trebinja nismo dobili odgovore, a gradonačelnik Mirko Ćurčić se nije javljao na pozive, niti je odgovorio na poruke koje smo mu poslali.

Ova deponija smještena je u prirodnoj vrtači na lokalitetu „Obodina“ na površini od 26.500 kvadratnih metara, a na nju se odlaže oko 30 tona otpada dnevno.

Deponija je 2006. godine prenamijenjena u sanitarnu, a od 2008. godine se na nju odlaže komunalni otpad.

Izvor: CAPITAL

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.