Košarac da objasni gdje je nestalo 9 milijardi maraka

Džemal Smajić, delegat (SBiH) u Domu naroda parlamenta BiH upitao je ministra Stašu Košarca da objasni gdje je nestalo 9 milijardi KM.

„Košarac bi trebao i odgovori na pitanja koja sam mu juče postavio na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Naime, u posljednjih pet godina (2018-2022) BiH je prikazala da je iz Srbije uvezla 1,541 milijardu EUR-a (cca 3,014 milijardi KM) roba manje nego što je je to prikazala Srbija u svojoj statistici“, kazao je Smajlić, prenosi SB.

Naime, zvanični podaci BiH ukazuju da je BiH iz Srbije uvezla 5,932 milijarde EUR-a, a podaci Srbije da je Srbija u BiH izvezla 7,473 milijardi EUR-a.

Kada je u pitanju Hrvatska te razlike su još izraženije. Za isti period BiH je prikazala da je uvezla robe iz Hrvatske manje za 3,01 milijardi EUR-a (cca 5,887 milijardi KM).

Statistički podaci BiH ukazuju da je BiH iz Hrvatske uvezla 5,228 milijardi EUR-a, a statistički podaci Hrvatske da je Hrvatska u BiH izvezla 8,239 milijardi EUR-a.

„Posmatrano kumulativno te razlike iznose cca 4,55 milijardi EUR-a (8,9 milijardi KM). Potrebno je da nadležne institucije utvrde zašto se javljaju navedene razlike.

To bi značilo da se manje novca slijeva u državnu kasu iz koje se finansiraju institucije i građani BiH. Ukoliko se radi o eventualnim propustima nadležnih organa BiH, onda je potrebno uključivanje svih relevantnih državnih institucija kako bi se ispitao cijeli slučaj – poručio je Smajić.

(BN)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.