Papren septembar: Za jednog đaka malo i cijela plata

Do polaska u školu ostalo je manje od mjesec, a da bi roditelji svom đaku kupili knjige, školski pribor, te neophodnu odjeću i obuću, potrebna je najmanje minimalna plata, koja u Srpskoj trenutno iznosi 700 KM.

U knjižare širom Srpske gotovo svi udžbenici su stigli, a za pojedine komplete potrebno je izdvojiti skoro 300 maraka, dok sveske, školski pribor, pristojna torba i pernica koštaju najmanje 200 KM.

U jednoj od knjižara Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Srpske u Banjaluci, gdje su udžbenici za sve osnovce besplatni, istakli su da su roditelji iz drugih lokalnih zajednica već krenuli u nabavku knjiga i pribora.

„Pojedini udžbenici još nisu stigli jer je i ove godine bilo izmjena, pa su neki još u štampi, očekujemo ih svakog dana. Osim udžbenika za osnovnu, velika je potražnja i za onima za srednju školu“, kazala je za “Glas Srpske” radnica Mubera Grbić.

Kada je riječ o sveskama, školskom priboru i opremi, u knjižarama kažu da su police odavno popunjene.

„Cijene udžbenika otprilike su iste kao i prošle godine, ali školski pribor i oprema skuplji su i do 40 odsto“, rekla je Grbićeva.

Prema njenim riječima, po udžbeniku za srednje škole potrebno je izdvojiti od 9,90 do 12 KM, izuzev stranih jezika. Udžbenik engleskog sa radnom sveskom košta 25 KM.

Poslovođa u jednoj od knjižara “Kultura” u Prijedoru Nina Čuković kaže da interesovanje roditelja za udžbenicima na području ovog grada raste iz dana u da­n.

„Kako se školska godina bude približavala, u knjižari očekujemo još veće gužve. Sveske su kod nas možda malo povoljnije u odnosu na prošlu godinu, jer je papir pojeftinio“, rekla je Čukovićeva i dodala da firmama sa kojima imaju sklopljen ugovor i putem kreditnih kratica udžbenike daju i na rate.

Osim udžbenika i pribora, đacima je za polazak u školu potrebna i nova odjeća i obuća.

U jednom gradiškom butiku kažu da roditelji već dolaze sa djecom i biraju neophodne odjevne komade.

„Uglavnom se kupuju patike, trenerka, duks i po nekoliko majica. Mnogi pazare pola od toga, a ostalo ostave za sljedeći mjesec, kada bude plata. Malo ko može odjednom da iskešira 200 – 300 KM“, kazala je radnica Biljana Stokanić.

Izvršna direktorica Udruženja građana “ToPeeR” Doboj Snežana Šešlija istakla je za “Glas” da su se prije nekoliko godina za 700 maraka u školu mogla opremiti dva đaka, a danas je samo za jednog potrebno mnogo više od minimalne plate.

„Samo je školski pribor poskupio skoro 50 odsto u odnosu na prošli septembar. Skočile su i cijene garderobe i obuće i sumnjam da manje od 1.000 KM može da pokrije troškove opremanja djeteta u školu“, kazala je Šešlija.

Dodala je da je potrebno uzeti obzir i troškove za užinu, za koju je prije samo nekoliko godina marka bila dovoljna, a sada se za taj iznos može kupiti samo kifla.

Izvor: Nezavisne

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.