Toplotni talas se širi Evropom: U Italiji i Španiji temperatura skoro 50 stepeni Celzijusa

Južna i istočna Evropa se spremaju za rekordne temperature. Dijelovi Italije bi mogli doseći temperature od 48 stepeni Celzijusa, što izaziva strah od povećanja smrtnih slučajeva uzrokovanih visokim temperaturama.

U Hrvatskoj, Francuskoj, Grčkoj, Španiji i Turskoj takođe bi se mogle se očekuje da temperature dostignu 40 stepeni Celzijusa.

Meteorolozi kažu da je na rast temperature imao uticaj anticiklon nazvan Cerberus. Ovo područje visokog pritiska počelo je u Sahari prije nego što je krenulo preko sjeverne Afrike, a zatim stiglo na Mediteran.

Italijanska ostrva Sardinija i Sicilija bi narednih dana mogla da dostignu temperatru od 48 stepeni Celzijusa, a rekord drži august 2021. godine kada je temperature na Siciliji iznosila 48,8 stepeni Celzijusa. što je najviša temperature ikad zabilježena u Evropi.

Rim, Bolonja i Firenca su među 10 italijanskih gradova koji su trenutno pod crvenim meteoalarmom zbog ekstremnih vrućina.

Španska meteorološka služba saopštila je da bi termometri mogli da dostignu temperaturu od 45 stepeni Celzijusa. U Grčkoj se predviđa da će toplotni talas dovesti do temperature od 44 stepena Celzijusa u pojedinim dijelovima zemlje u narednim danima, prenosi Klix.

Vlasti su zabranile pristup prirodnim rezervatima i šumama kako bi smanjile rizik od šumskih požara, dok su opštine otvorile klimatizovane prostore u javnim zgradama kako bi se ljudi sklonili od vrućine.

Temperature bi na Kipru takođe mogle da porastu do 42 stepena Celzijusa, dok bi se Srbija i Rumunija u ponedjeljak mogle suočiti sa 39 stepeni Celzijusa. Dijelovi Hrvatske do kraja sedmice očekuju 38 stepeni Celzijusa, a Francuske 37 stepeni Celzijusa.

I u našoj zemlji su proteklih dana zabilježene visoke temperature koje su dostizale 37 stepeni Celzijusa, a prognoze pokazuju da će se toplo vrijeme sa temperaturama iznad 35 stepeni Celzijusa zadržati i u narednim danima.

Agencija UN-a je upozorila da postoji 90 posto vjerovatnoća da će se El Ninjo nastaviti do kraja godine umjerenom ili većom snagom.

Ovaj globalni vremenski fenomen se dešava kada vode u Tihom okeanu postanu mnogo toplije nego inače.

Izvor E.M.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.