Bahati narodni poslanici: Voze službena vozila javnih preduzeća a naplaćuju putne troškove od Narodne skupštine

Poslanici gorivo sipaju na račun javnog preduzeća, a novac od NSRS stave u džep

Pojedini poslanici traže i smještaj za vozače iz JP o trošku skupštine.

BANJA LUKA – Narodni poslanici koji na sjednice Narodne skupštine Republike Srpske dolaze službenim vozilima javnih preduzeća i republičkih ustanova i institucija za dolazak na skupštinska zasjedanja naplaćuju putne troškove od NSRS, otkriva CAPITAL.

Pored toga, otkriva naš izvor iz NSRS, oni traže da se i vozačima koji ih dovezu plaća smještaj o trošku skupštine.

„Ti vozači nemaju pravo na smještaj, ali pojedini poslanici od konstituisanja ovog saziva NSRS uporno traže da se vozačima koji ih dovezu plaća smještaj i to ne samo za vrijeme sjednica, već i u danima mimo skupštinskih zasjedanja“, tvrdi naš izvor.

On kaže da podzakonski akti idu na ruku bahatim poslanicima, jer im daje za pravo da naplaćuju putne troškove, iako na sjednice dolaze službenim vozila javnih preduzeća ili ustanova u kojima su na rukovodećim mjestima.

„Znači, gorivo naspu na račun preduzeća ili ustanove iz koje dolaze, a onda od NSRS naplate putne troškove i pare stave u vlastiti džep“, zaključuje naš sagovornik.

Iz sekretarijata Narodne skupštine RS preciziraju da je Pravilnikom o uslovima i načinu korišćenja motornih vozila propisano da narodnim poslanicima i članovima radnih tijela koji za dolazak na sjednice Narodne skupštine ili radnih tijela ili prilikom obavljanja drugih službenih poslova koriste vlastito motorno vozilo, pripada naknada troškova prevoza u visini od 15 odsto od cijene litre goriva po pređenom kilometru.

„Funkcioneri NSRS i narodni poslanici, kao i članovi radnih tijela imaju pravo na naknadu putnih troškova i troškova smještaja samo za dane kada zasjeda Narodna skupština i kada se održavaju sjednice radnih tijela i druge sjednice vezane za rad NSRS. Ne pripada im naknada troškova kada prilikom obavljanja službenih poslova koriste službeno vozilo“, kaže se u odgovoru NSRS na naša pitanja.

Kada je riječ o vozačima, iz sekretarijata NSRS kažu da „nijednim internim aktom nije propisano da vozač koji doveze poslanika na sjednice službenim automobilom neke republičke institucije, ustanove ili javnog preduzeća ima pravo na smještaj o trošku Narodne skupštine“.

„Vozači potpredsjednika Narodne skupštine, kao i vozači predsjednika klubova poslanika imaju pravo na plaćen smještaj samo u danu kada se održava sjednice skupštine i nemaju pravo na plaćen smještaj mimo zasjedanja NSRS“, navodi se u odgovoru i dodaje da je vozačima predsjednika Narodne skupštine i generalnog sekretara prebivalište u Banjaluci, te stoga nemaju pravo na smještaj na teret troškova NSRS.

CAPITAL: D. Momić

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.