Kako su kompanije političara u Srpskoj zaradile milione

Neke od najvećih privatnih firmi političara iz Republike Srpske i njihovih porodica zaradile su lani gotovo 16 miliona maraka, a najuspješnije je bilo Mikrokreditno društvo „Fincredit“ u kojem je jedan od vlasnika banjalučki odbornik i profesor Srđan Amidžić sa dobiti od 3,2 miliona maraka.

Amidžić ima deset odsto vlasništva u „Fincreditu“ koji je prošle godine prihodovao 12,5 miliona KM, a imao je 67 zaposlenih.

Većinski vlasnik „Fincredita“ sa udjelom od 60 odsto je Dragan Mikerević.

Odmah nakon „Fincredita“ po dobiti slijedi preduzeće u vlasništvu poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Predraga Nešića „N trade“  koje je zaradilo 2,3 miliona maraka i prihodovalo 8,8 miliona KM.

Nešićeva firma je lani značajno popravila rezultat u odnosu na pretprošlu godinu kada su imali prihod od 2,6 miliona KM i dobit od 57.438 maraka.

Pozamašnu zarada od 2,2 miliona KM prošle godine je imalo i preduzeće „Weld mag“ u vlasništvu poslanika Socijalističke Partije u NS RS Zorana Kokanovića.

Ova firma čija je, prema finansijskim izvještajima, osnovna djelatnost niskogradnja ostvarila je prihod od oko šest miliona KM, a imali su 57 zaposlenih.

I Kokanovićeva firma je značajno popravila poslovni rezultat u odnosu na pretprošlu godinu kada je imala dobit od 660.243 KM i prihode od 2,8 miliona maraka.

Dobrim poslovnim rezultatom može se pohvaliti i ministar privrede i preduzetništva RS Vojin Mitrović čija je firma „Oktan promet“ lani zaradila 2,1 milion maraka i prihodovala 2,7 miliona KM, dok su zapošljavali samo dva radnika.

U vlasništvu porodice Mitrović, tačnije Mitrovićeve supruge Nele Mitrović je i preduzeće „Šipad komerc“ koje je prošle godine imalo dobit od 468.369 KM i prihode od 658.840 maraka.

„Šipad komerc“ je takođe značajno popravio rezultat u odnosu na 2021. godinu kada su imali prihod od 183.748 KM i zaradu od 53.592 marke.

Radović obrnuo 9,1 milion maraka

Milan Radović poslanik SDS-a u NS RS vlasnik je preduzeća „Trust invest“ iz Sarajeva kao i restorana „Stara Ada“ u Banjaluci, a sudeći prema finansijskim izvještajima bolje je poslovalo sarajevsko preduzeće koje je prošle godine prihodovalo 4,3 milona maraka i zaradilo 1,4 miliona KM.

Radović u „Staroj Adi“ dijeli vlasništvo sa suprugom Stojankom Radović dok je i u preduzeću „Trust invest“ prema podacima Akte suvlasnik zajedno sa Malčom Rovčaninom.

Restoran „Stara Ada“ je lani imao prihode u iznosu od 4,8 miliona KM i dobit od 540.331 marku.

Firma „Studio design“ u vlasništvu je narodnog poslanika SPS-a Milana Milakovića, a prošle godine je ostvarila dobit od 676.068 KM i prihod od 7,3 miliona KM.

Za razliku od većine ostalih firmi političara Milakovićevo preduzeće je pokvarilo poslovni rezultat od pretprošle godine kada je zaradilo oko milion maraka, a prihodovalo 7,6 miliona KM.

„Studio design“ je pobjeđivao na velikom broju tendera Studentskog centra „Nikola Tesla“ ,  sportskog centra „Borik“, kao i KPZ-a Banjaluka.

Preduzeće „Drvoprerada Đurić“ iz Dervente u vlasništvu poslanika SDS-a u NS RS Pere Đurića zaradilo je prošle godine 580.541 KM, dok su prema zvaničnim izvještajima prihodovali 4,3 miliona maraka.

I Đurić je kao i Milaković pokvario poslovni rezultat iz 2021. godine kada je zaradio milion maraka i imao prihod od 4,6 miliona KM.

Đurićeva Drvoprerada jedno je od omiljenih preduzeća „Šuma Srpske“ te je od njih dobilo veliki broj vrijednih tendera.

(Capital)   Foto:Capital

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.