Šok bombe i suzavac u sukobu Kfora i građana u Zvečanu, mnogo povrijeđenih

Kako javljaju reporteri N1, u Zvečanu i u Leposaviću je od jutros primjetno pojačano prisustvo snaga Kfora. Snage Kfora su, javljaju reporteri N1, u opremi za razbijanje demonstracija. U Zvečanu je u poslijepodnevnim časovima došlo do sukoba između snaga Kfora i okupljenih građana, bačene su šok bombe i suzavac, a letjele su i kamenice i flaše. Kako prenose mediji ima povrijeđenih na obje strane.

Na sjeveru Kosova su u petak izbili incidenti, a šok bombe i suzavci bačeni su u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Sve je počelo oko 11 sati, kada su se oglasile sirene za uzbunu, a pored zgrada lokalnih opština su se pojavili građani. Intervenisala je policija, kako bi omogućila novoizabranim gradonačelnicima da uđu u te zgrade.

Na zgradama opština Leposavić i Zubin Potok okačene su kosovske zastave. U sukobima u petak povrijeđeno je desetak osoba.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Srbije Nemanja Starović kazao je da su dvojica Srba ranjena iz vatrenog oružja tokom sukoba u Zvečanu, i da je kosovska policija koristila bojevu municiju.

„Hulje iz policije takozvanog Kosova su pucale bojevom municijom, demonstranti su povrijeđeni, a jedan je u kritičnom stanju“, naveo je Starović na Tviteru.

On je kazao da se napad Kfora dogodio neposredno prije nego što su Srbi htjeli da napuste miran protest.

„Kao što se može videti na fotografijama, većina Srba je uglavnom sedela, pre nego što su ih napali vojnici Kfora i militantne jedinice albanske policije takozvanog Kosova. Srbi su na taj način naglašavali mirnu prirodu protesta, i kada su hteli da se raziđu i da nastave protest sutra ujutro, Kfor ih je napao koristeći šok bombe“, naveo je Starović na Tviteru.

Više od 53 osobe imaju različite vrste povreda od šok bombi, suzavca i udaraca, troje je zadržano u bolnici, a jedna osoba je životno ugrožena i ima prostrijelne rane, rekao je za N1 direktor Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici Zlatan Elek.

N1 saznaje da je među povrijeđenima jedan od srpskih političara.

RTS je ranije javio da ima mnogo povrijeđenih, kojima je pomoć pružena u Domu zdravlja u Zvečanu, a oni sa težim povredama prevezeni su u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici.

Među povrijeđenim je i reporter agencije Tanjug.

N1

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.