J.P. “Prečistač otpadnih voda” Bileća pred gašenjem – ekološka katastrofa prijeti Trebinju, Herceg Novom i Bileći

Ko je posljednju platu primio za jesen 2022. godine u Opštini Bileća, pravi je srećnik, s obzirom da oni koji se finansiraju putem grantova plate nisu gledali od prošlog ljeta.

Posljednja plata koju su primili radnici JP “Prečistač otpadnih voda” u Bileći bila je ona za mjesec JUN 2022. godine. Radnici, kojih ima 23, prijetili su štrajkom početkom godine, ali s obzirom na prirodu djelatnosti kojom se bave, nisu u mogućnosti prekinuti svoj rad, niti ga smanjiti na minimalan, jer je jasno kakve posljednice po zdravlje stanovništva i životnu sredinu može da izazove njihov prekid rada.

Problem za prečišćavanje otpadnih voda za svega 10-ak dana neće biti plate, već nedostatak osnovnih sredstava za rad – ulja za kompresore i feri-hlorida.

Leutar.net J.P. “Prečistač otpadnih voda” Bileća pred gašenjem – ekološka katastrofa prijeti Trebinju, Herceg Novom i Bileći

Ovo je pravi primjer kolateralne štete pustošenja Bileće u posljednja dva mandata, kada je dug narastao na 20 miliona KM.

Preduzeće je u blokadi od januara 2023. godine, te je sav novac (10.000KM) koji je stizao iz Hidroelektrana na Trebišnjici otišao u Poresku Upravu RS.

Situacija je takva da je čak i struja pred gašenjem u ovom preduzeću.

I dok se čekaju dva miliona u Bileći, onaj Dodikov iz predsjedničkog budžeta, te onaj Viškovićev iz Vlade RS, koje je najavio i sam Milorad Dodik 21. marta, nema ni one jedne plate koju je obećao uplatiti, takođe iz predsjedničkog budžeta, na račun Opštine Bileća.

Tom prilikom je najavio da će pitanje kolektora, odnosno J. P. “Prečistač otpadnih voda” staviti na dnevni red zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Koliko je ozbiljna najava bila, najbolje govori podatak da na dopis iz ovog preduzeća upućen resornom ministarstvu za vodoprivredu nema nikakvog odgovora, pa se postavlja pitanje da li uopšte ministra Sava Minića interesuje problem ovog preduzeća, ali i ekološke katastrofe koja prijeti Bileći, ali i Trebinju i Herceg Novom.

Ispuštanje zagađene vode uticaće na kvalitet životne sredine, prije svega na kvalitet vode Bilećkog jezera, koji je prvi prijemnik zagađena, ali i na kvalitet podzemnih voda i kvalitet zemljišta.

Ako kolektor prestane sa radom za 10-ak dana, koliko još sa postojećim sredstvima mogu opstati, postavlja se pitanje kakvu će vodu piti i Bilećani i Trebinjci, ali i Novljani.

Piše: Đorđe Vučinić

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.