Za matursko veče potrebno minimalno 425 eura

Da bi se ove godine spremio jedan maturant srednje škole za matursko veče potrebno je prosječno oko 425 €, što je veliki udarac na džepove roditelja u Srpskoj, koji se već uveliko suočavaju sa poskupljenjima i inflacijom.

Prema svim troškovima koje imaju maturantkinje da bi zasijale za matursko veče potrebno je oko 475 €, a kada je riječ u maturantima potrebno je izdvojiti oko 400 €.

Iz “Jelena Shopa” u Banjaluci kazali su za “Nezavisne novine” da se maturske haljine kreću od 60 do 225 €, a kako ističu najveća potražnja je za onima čije se cijene kreću od 140 do 175 €.

Kada je riječ o muškom dijelu maturanata, oni za svečano odijelo u prosjeku treba da izdvoje oko 175 € Kako ističu iz banjalučkih radnji, cijene muških odijela se kreću od 135 € pa do 200, ali kako kažu ima i skupljih, a sve zavisi od toga šta maturanti žele.

Svima su potrebne svečane cipele, a da bi ih kupili djevojke treba da izdvoje minimalno 75€, dok je muškarcima u prosjeku potrebno oko 100 €.

Djevojke imaju više troškova jer tu su i šminkanje, manikir, pedikir i frizura.

Iz frizerskih i kozmetičkih salona poručuju da je za ove četiri stavke potrebno izdvojiti najmanje oko 100 €

“Cijena frizure zavisi od toga šta maturantkinja želi, ali najjeftinija frizura je 25 €, a cijena je viša u zavisnosti od dužine kose i slično”, kazali su iz jednog banjalučkog frizerskog salona.

Skoro sve djevojke se odlučuju za profesionalno šminkanje, a cijene se kreću minimalno od 15€ pa sve do 40 €.

Međutim, ovo nije kraj svih troškova jer su maturanti ti koji plaćaju maturske zabave koje se ove godine kreću od 25 do 50 €.

Fotografi su postali sastavni dio svake maturske večeri, a većina maturanata se opredjeljuje za lične fotografe koji svoj rad najčešće naplaćuju po satu.

Jedan od banjalučkih fotografa kazao je za “Nezavisne novine” da je cijena fotografisanja maturskih večeri od 100 do 200 KM, zavisno od toga koliko fotograf časova fotografiše.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON Prijedor, kazala je za “Nezavisne novine” da je ovo udar na ionako tanak novčanik roditelja.

“Cijene koje vidimo su više nego jedna plata, a da bi se kupilo ono osnovno potrebno je mnogo novca. Ovo je svakako ogroman udar na džepove potrošača jer to nije jedini trošak. Znamo da je na samom kraju tom istom maturantu potrebno dati i novac da bi imao za proslavu koja kreće nakon svečane proslave”, kazala je Marićeva.

Kako ističe, ovo je još jedan pokazatelj koliko je sve poskupjelo i koliko je zaista teško poslati jednog maturanta na matursko veče.

Neki gradovi snose troškove

Banjaluka, Teslić, Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo će snositi kompletne troškove maturske zabave.

Grad Banjaluka snosi troškove maturskih zabava za oko 2.300 maturanata, Teslić za oko 250, dok će Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo maturante počastiti sa po 50 €.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, rekao je da grad ovim želi počastiti maturante jer su oni budućnost Banjaluke.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.