Građani ogorčeni: Ponoviće se maj 2014. i poplave

Na devetogodišnjicu poplava Centar za humanu politiku obratio se Vladi Republike Srpske, ministarstvu vodoprivrede, Vodama Srpske i republičkoj vodnoj inspekciji sa upozorenjem da Doboj nije zaštićen, da je ugroženiji od poplava nego 2014. godine i da nadležne institucije ne čine ništa ili veoma malo da se Doboj zaštiti od poplava.

Stoji u saopštenju Centra za humanu politiku i dodaje da je u poplavi 2014. godine utopljeno je 11 nezaštićenih, neobaviještenih, neevakuisanih i žrtvovanih Dobojlija, pričinjena je šteta od nekoliko stotina miliona KM, dobojska dječica su odlazila u vrtiće, obdaništa i škole u vrijeme kada je voda ulazila u grad i dobojski gradonačelnik po običaju nije bio na svom radnom mjestu. 

„U velikom koritu Bosne, koje je pregrađeno na više mjesta, nastavljeni su zakonom zabranjeni radovi nasipanja i gradnje, malo korito Bosne se uzurpira, nasipa i ne čisti, izdaju se sporne privremene vodne dozvole, Vode Srpske se kao upravljač javnog dobra ponašaju neodgovorno i nesavjesno i republički vodni inspektori tolerišu nezakonitosti i štite uzurpatore javnog dobra“, saopšteno je.

Nije uređeno korito Bosne zbog opstrukcije gradske vlasti, koja je, kako se kaže, prije devet godina naručila, dobila i platila projekat uređenja korita Bosne i koja sprečava realizaciju ovog projekta zbog koruptivnih interesa i namjere da veći dio vodnog pretvori u građevinsko zemljište.

„Suđenje bivšem dobojskom gradonačelniku, koji je optužen za izazivanje opšte opasnosti prilikom poplave 2014. godine, ustupljeno je drugom sudu zbog kukavičluka dobojskog suda i kalkulacije da bi optuženi u banjalučkom sudu mogao biti oslobođen ili dobiti blažu kaznu“, ističe se u saopštenju i dodaje:

„Dobojski sud ne postupa ni po tužbi zbog povrede kolektivnih prava građana na zaštićenost od poplava, koja je podnesena 2017. godine.“

(BN)  Foto: BUKA

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.