Politika zaštitnik haosa koji vlada u OŠ „Srbija“, Pale

Tragedija u Beogradu natjerala je mnoge roditelje i građane širom regiona da zatraže pomoć po pitanju vršnjačkog nasilja u školama, a na koja, bar prema pismu koje je pred nama, niko od nadležnih ne reaguje. Redakciji BN-a se danima obraća uplašeni građanin iz Pala koji navodi da zapravo politika štiti loše rukovodioce i nasilne učenike.

U pismu se navodi da je poznato i javnosti, i lokalnoj zajednici u Palama sve o nizu problema u OŠ „Srbija“.

“Slučajevi zataškavanja vršnjačkog nasilja, te njihovo ponavljanje, donošenja ‘snusa’ u školu od strane učenika, opšte nezadovoljstvo roditelja i prosvjtnih radnika radom rukovodstva škole, nisu dovoljni da se nešto promijeni”, navodi se.

On kaže da je pokrenuta i peticija koju je potpisalo preko 60 odsto radnika škole.

“Peticija prosvjetnih radnika koju je potpisalo preko 60% njih zbog lošeg rukovođenje školom, potom peticija roditelja za rezultat su imali samo represivne mjere od strane direktorice koja uživa podršku lokalnog SNSD-a koja, između ostalog, iz osvete nije produžila ugovore pojedinim nastavnicima koji su potpisali peticiju. Znači, dovoljno je da rukovodilac bude politički aktivan, da ima ‘veze’, zaposli kumu i naravno da je podobna”, poručeno je u pismu.

Dalje se ističe da u školi vlada stanje u kom se zataškavaju prestupi učenika koji imaju rodbinske-kumovske veze sa direktoricom, te nepravedno kažnjavaju učenici koji nemaju dovoljno jake roditelje da im „čuvaju leđa“.

“Na Savjetu roditelja direktorica je kritikovana kako maltretira nastavnike, te da ti nastavnici često dolaze frustrirani na posao. Očigledno da peticije nisu dovoljne, kao ni davanje alkohola djeci na ekskurziji, prikrivanje počinilaca, ponavljanje vršnjačkog nasilja koje direktorica zataškava, napad direktora na bobliotekara, mobing nad radnicima i loša atmosfera među nastavnicima koja se naravno odražava i na našu djecu. Uz rastuće nezadovoljstvo kako roditelja tako i nastavnika prema direktorici, kako mi roditelji da budemo sigurni za svoje dijete?”

Iz Pala stiže poruka da pedagog i psiholog nemaju vremena da se posvete djetetu, a kod direktorice se moramo naručivati na razgovor sedmicama unaprijed da bismo opravdali izostanak djeteta, pa i pored zakazanog termina nađemo zatvorena vrata.

“Roditelji koji su pisali tadašnjoj ministarki da je učenik fizički napao drugaricu u razredu nisu dobili nikakav odgovor niti podršku jer je slučaj zataškan jer je prestupnik štićenik direktorice. Roditelji su se žalili i Školskom odboru, ali nažalost i to tijelo je politički lobirano i radi u interesu partije. Takođe, direktorica ima pristup sigurnosnim kamerama na svom računaru (možda i telefonu) te svakodnevnim gledanjem grubo narušava privatnost djece i koristi to kao argumente u razgovoru sa roditeljima i djecom.”

Šta je još potrebno da se desi da se smijeni jedan direktor? Zar nije dovoljno što se 39 prvačića upisalo u školu Pale, a pripadaju području upisa za školu Srbija? To govori dovoljno o nepovjerenju roditelja u tu obrazovnu ustanovu u kojoj se zataškava nasilje, a o prevenciji nasilja nema svrhe ni govoriti – pita se u pismu koje je poslano na više adresa.

Kaže se da smo svi svjedoci krvavih događaja koji nam se čine daleko, a brzo mogu doći u naše dvorište.

“Razloga za brigu i pitanja imamo mnogo, ali nema nikoga da nas sasluša. Ostaje nam samo da se nadamo da se ništa slično neće desiti kod nas ili je jedina mogućnost za promjenu da dijete nekog političara krene u tu skolu?”

(BN/Pismo čitalaca) Foto: Arhiva/OŠ „Srbija“

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.