Protesti širom zemlje, policija bacila suzavac

Radnici su danas, na 1. maj, Međunarodni praznik rada, održali protestne šetnje širom Francuske, nezadovoljni jer je predsjednik Emanuel Makron povećao starosnu granicu za odlazak u penziju, a policija je upotrijebila suzavac u Parizu i Nantu na zapadu zemlje.

Sofi Bine, liderka levičarskog sindikata Se-Že-Te (CGT), izjavila je da je penziona reforma ostavila Makrona izolovanim, prenio je Rojters.

„Izvršna vlast ne može da vlada bez podrške ljudi“, rekla je Bine uoči protesta u Parizu i dodala da njen sindikat još nije odlučio da li će razgovarati sa vladom o drugim  problemima vezanim za pitanja rada u narednim nedjeljama.

Loran Berže, šef reformskog sindikata Se-Ef-De-Te (CFDT), kazao je da se Makronova vlada oglušila o zahtjeve jednog od najmoćnijih društvenih pokreta posljednjih decenija. On je rekao da je njegov sindikat otvoren za razgovore sa vladom.

„Moramo da iznesemo druge prijedloge oko plata i radnih uslova na sto“, rekao je on za BFM TV.

Prvomajski protesti planirani su i širom Njemačke.

U Italiji su tri glavna sindikata održala miting u južnom gradu Potenca protestujući protiv radničkog paketa koji je odobrila desničarka, premijerka Đorđa Meloni.

Na sjeveru u Torinu, demonstranti su održali protestnu šetnju noseći lutku s likom Melonijeve koja je podigla ruku u fašistički pozdrav, prenosi Tanjug.

U Rimu će biti održan koncert na otvorenom, koji tradicionalno organizuju sindikati na praznik rada.

U Švajcarskoj je održana parada kroz Cirih bez većih incidenata, saopštila je ciriška policija.

Demonstranti su bacali balone napunjene vodom na hitne službe, razbili su prozore na najmanje dvije banke i ofarbali sprejom pojedine objekte.

(Agencije)  Foto: Tanjug

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.