Ministri se ne oglašavaju zbog zloupotrebe djece

Ministar prosvjete i kulture Željka Stojičić i ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan,kao jedni od organizatora, još uvijek se nisu oglasili o ovom pitanju. Sada je na potezu Vlada Srpske da objasni šta se dogodilo i zbog čega su djeca zloupotrebljena na događaju gdje se jedino poštovanje trebalo pokazati, a ne masovnost prisustva ljudi.

Desetine autobusa sa učenicima osnovnih i srednjih škola iz svih krajeva Republike Srpske, od Trebinja, Nevesinja, Bratunca, Bijeljine, Doboja do Posavine i krajiških opština, ostalo je zaglavljemo na putu za Donju Gradinu 23.aprila i nisu došli do stratišta na obilježavanja proboja iz Jasenovca i stradanje naroda u genocidu. Postavlja se pitanje hoće li zloupotreba djece u političke svrhe biti kažnjena i ko će odgovarati?

Loša organizacije dolaska djece u Donju Gradinu, dovela je do kolapsa u saobraćaju. Zbog vrućine neki učenici su kolabrirali, u zastoju je bilo stotinjak autobusa i malih vozila, i na kraju nisu mogli ni stići do odredišta.

Profesori koji su poveli djecu su ogorčeni jer se djeca maltretiraju. 15 sati su proveli u autobusu, a na kraju nisu došli do planiranog odredišta. Sociolog Vladimir Vasić smatra da djeca treba da obilaze takve događaje ali da je to moglo da se organizuje ili dan ranije ili kasnije jer se ne smije dozvoliti miješanje politike čak i u socijalizaciju djece. Iznenađuje i to što nema reakcije  nadležnih institucija.

„Ovo što mi svjedočimo da se desilo iskorištavanje je ne samo u tom slučaju nego generalno u neke političke prilike u BiH. Smatram da je to neodgovorno i nedopustivo i ne vodi u dobrom pravcu da se politika u društvu afirmiše kao nešto što je pozitivno i dobro mislim da bi insitucije trebale da povedu računa da imamo osjećaj da su to djeca“, ističe Vladimir Vasić, sociolog.

Zakoni u Bosni i Hercegovini ne zabranjuju zloupotrebu djece u predizbornoj kampanji ili u političke svrhe, pa se ne mogu kazniti ni stranke niti roditelji. U skladu s tim, čini se, SNSD ne smatra da je išta loše urađeno dovođenjem djece u Donju Gradinu.

„Što se tiče organizacije taj prostor nije pripremljen da primi toliki broj ljudi i sigurno je da su se desili određeni propusti ali u tim okolnostima koje su bile mislim da je i policija i sve službe odradile korektan posao po tom pitanju“, kaže  Igor Žunić, šef kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Zloupotreba djece i učenika u partijske svrhe i to na pomenu žrtvama genocida u Donjoj Gradini je veliki skandal jer igrati na kartu tradicionalnih vijednosti i porodice u tom slučaju je za svaku osudu, smatraju u opoziciji.

„Mi djecu moramo organizovano voditi u Gradinu tokom čitave godine, a ne samo određenog datuma a svrha svega ne treba da bude da samo slušaju politiku  i političke govore i da političari budu glavne zvijezde događaja i da se takva tragedija obilježava na takav način da političari budu u prvom planu“, ističe Mirna Savić Banjac, poslanik PDP-a u NS RS.

„To je bilo pravo maltretiranje djece naravno i ranije je bilo da se ide na istorijski čas i da se djeca uče o istoriji i ovaj put je to moglo ali ne na taj dan kad se to sve obilježava nego kroz neke izlete da se održi istorijski čas i da im se objasni šta se dogodilo“, ističe  Mirjana Orašanin, poslanik SDS-a u NS RS.

Ministar prosvjete i kulture Željka Stojičić i ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan,kao jedni od organizatora,još uvijek se nisu oglasili o ovom pitanju. Sada je na potezu Vlada Srpske da objasni šta se dogodilo i zbog čega su djeca zloupotrebljena na događaju gdje se jedino poštovanje trebalo pokazati, a ne masovnost prisustva ljudi.

(BN) Foto: BN

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.