Masovan odlazak radne snage iz BiH u Hrvatsku, CG…

Dok se BiH suočava s deficitom radnika sve je više građana koji se odlučuju za rad u inostranstvu. Zemlje u koje državljani BiH najčešće idu su Hrvatska, Crna Gora, Njemačka, Italija i Slovenija.

Mnoge od njih imaju olakšanu proceduru izdavanja radnih dozvola za druge državljane.

Kako su iz MUP Hrvatske rekli u 2022. godini su izdali ukupno 124.121 dozvolu za boravak i rad u toj državi.

– Od toga je u najvećem broju izdat broj dozvola za državljane Bosne i Hercegovine i to 36.783. Zatim slijede državljani Srbije sa 19.176 dozvola i Nepala sa 19.176 dozvola – naveli su.

Od početka ove godine do 31. marta  državljani iz BiH podnijeli su 13.254 zahtjeva za boravak i rad, a izdane su 9.772 dozvole.

Iz MUP Hrvatske su rekli da su radne dozvole u najvećem broju izdavane za oblast građevinarstva u kojem se najviše traže zidari i tesari, zatim za oblast turizma i ugostiteljstva. Kada je riječ o ugostiteljstvu traženi su konobari, kuvari i sobari, a veliki broj prijava za rad na ovim poslovima stiže upravo iz BiH.

Osim toga dosta zahtjeva za rad u Hrvatskoj podnose i vozači, koji su takođe traženi.

Istovremeno, BiH bilježi veliki problem s nedostatkom ovih radnika, a poslodavci su sve zabrinutiji s obzirom da se bliži sezona kada su radnici u spomenutim djelatnostima prijeko potrebni.

(Klix)  Foto:Wikipedia

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.