Ministar trgovine Denis Šulić bez ikakvih konkretnih vizija kako spriječiti inflaciju

BANJALUKA – Republika Srpska gubi bitku sa inflacijom osnovnih životnih namirnica. Vlada je još pretprošle godine ograničila marže na osnovne namirnice, ali to zbog manjka inspekcijskih kontrola, manipulacija dobavljača i trgovaca nije zaštitilo potrošače od konstantnog divljanja cijena.

Povrh svega toga, novoimenovani ministar trgovine i turizma Republike Srpske, Denis Šulić nema nikakve konkretne planove za obuzdavanje inflacije u maloprodaji.

Crna Gora pokazala kako se zaustavlja rast cijena

Da se poskupljenjima može stati u kraj pokazuje pozitivan primjer iz Crne Gore koja je neprestani rast cijena spriječila originalnim pristupom kroz akciju „Stop inflaciji“.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore Goran Đurović za CAPITAL objašnjava da je ograničavanje marži provedeno u dvije faze.

Najprije smo, u dogovoru sa privredom, ograničili marže za ulje, brašno, šećer i so, ali ispostavilo se da je inflacija velika i potom smo okupili javne trgovačke lance i pokrenuli jednu akciju koja se zove „Stop inflaciji“ i koja je dala odlične rezultate“, istakao je Đurović.

Suština je da Vlada pozvala predstavnike najvećih maloprodajnih lanaca na sastanak i apelujući na njihovo društvo odgovorno poslovanje, postigli dogovor sa trgovcima da sami odaberu za kojih će 25 proizvoda iz različitih kategorija marža biti minimalna.

Prema njegovim riječima, ova akcija je naišla na toliko dobar odziv da su trgovci marže smanjivali i na 30-40 proizvoda.

„Time se stvorila i konkurencija pa su se i drugi javljali. Nakon toga su se počele javljati farmaceutske kompanije i apoteke, pa telekomunikacione kompanije i sa tim nećemo završiti, nastavićemo i dalje da širimo ovu akciju“, rekao je Đurović, te dodao da je akcija „Stop inflaciji“ dala pun rezultat.

Šulić bez ikakvih konkretnih vizija

S druge strane ministar trgovine Srpske Denis Šulić nema u skorije vrijeme u planu pokretanje slične akcije u RS, jedino što najavljuje su razgovori sa privrednom zajednicom, bez ikakvih konkretnih vizija.

„Razgovaraćemo sa privrednom zajednicom oko mogućih novih koraka o olakšavanju posljedica inflacije. Ono što je Ministarstvo radilo prema našim građanima koji su socijalno ugroženi jeste da smo krajem godine oko 7.300 paketa osnovnih životnih namirnica donirali socijalno ugroženim stanovnicima RS“, uopšteno izjavljuje je Šulić, ne pojašnjavajući kakve konkretne akcije planira u budućnosti.

Ministar ističe i da je u kontaktu sa inspekcijom kako bi spriječio da trgovci profitiraju preko leđa građana.

„Privrednici su pravdali da se cijene povećavaju zbog rasta cijena goriva. Cijene goriva su dosta pale, a cijene artikala su ostale iste“, konstatovao je Šulić, te dodao da će i dalje intervenisati prema socijalno ugroženim građanima.

Mi o inflaciji, on o inicijativama Dodika i uređenju BiH

Na pitanje novinara portala CAPITAL da li bi Republika Srpska u narednom periodu mogla provesti slične akcije kao Crna Gora, gdje bi se privrednicima ostavio prostor da samostalno izaberu 25 proizvoda na koji bi maksimalno snizili marže, Šulić odgovara:

„Bilo je razgovora u Narodnoj skupštini Republike Srpske, postojala je inicijativa i predsjednika Milorada Dodika oko tih nekih stvari. Bosna i Hercegovina je dosta kompleksna, nisu sve nadležnosti na nama u RS, postoje nadležnosti koje su na Savjetu ministara BiH sa kojim trebamo razgovarati. Vidjećemo kakvi su efekti ovih mjera, a ja mislim da su dobri“, zaključio je Šulić.

Nevidljivi efekti ograničavanja marži

Izvršna direktorica Udruženja potrošača „Don“ iz Prijedora Murisa Marić u izjavi za CAPITAL ističe da je efekat ograničavanja marži u Srpskoj iz 2021. godine nevidljiv zato što nikada ne znamo kolika je nabavna cijena.

„Mi vidimo samo konačnu cijenu u maloprodaji, tako da većina ljudi smatra da nije bilo tih mjera, iako je ona još uvijek na snazi, ali mi nikad ne obraćamo pažnju na to koliko je nabavna cijena bilo kojeg proizvoda koji će doći kasnije u maloprodaju“, istakla je Marićeva.

Ona smatra da kazne koje su zaprijećene prekršiocima uredbe uopšte nisu toliko visoke koliko bi trebale biti.

„Problem je u tome što je u nabavci roba poskupljivala i poskupljuje i dalje iako zato nema nikakvog opravdanog razloga. Efekti su se istopili upravo zato što je u procedurama nabavke sve drastično poskupjelo“, rekla je Marićeva.

Dodala je je nejasno zašto je brašno poskupjelo u decembru, pa onda ponovo u februaru.

„To je pravdano poskupljenjem struje, a znalo se da će poskupjeti struja. Dozvoljeno im je da poskupe. Onda oni kažu da to nije zbog struje nego zbog poskupljenja žita u Ukrajini, a ne nabavljaju ga u Ukrajini. Tu bi sada neko trebao da uđe u njihove nabavke i da vidi da to brašno nije stiglo iz Ukrajine nego iz Mađarske ili Srbije. Tu zasigurno ima mnogo obmana. Tu postoji jedan vakum gdje ne možemo doći do relevantnih podataka i još uvijek imamo prostor za manipulacije“, upozorila je Marićeva.

Ne razmišlja se dalje od uredbe

U Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske su odgovarajući pisanim putem na pitanje portala CAPITAL da li u narednom periodu planiraju mjere kojima bi se usporila inflacija, podsjetili da je Vlada još na sjednici održanoj u novembru pretprošle godine usvojila izmjenu Uredbe o ograničavanju marži u prometu robe kojom su marže u prometu na malo umjesto dotadašnjih deset smanjene na osam odsto, a postojeće marže u prometu na veliko umjesto osam smanjene na šest odsto.

„Ovom uredbom marža se ograničava isključivo na proizvode koji spadaju u osnovne životne namirnice, a to su so, životinjska mast, suncokretovo ulje i biljna mast, margarin, pasterizovano mlijeko, jogurt, pšenično brašno, hljeb, šećer, hrana za dojenčad i hrana za bebe, te lijekovi“, pojasnili su u Ministarstvu.

Takođe, Vlada je u aprilu pretprošle godine donijela Uredbu o određivanju marže koja se primjenjuje kao bi se odredio maksimalan iznos marži koje se primjenjuju prilikom formiranja cijena naftnih derivata.

„Tom uredbom trgovcima koji obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima propisuje se maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litri derivata, dok se trgovcima na malo naftnim derivatima propisuje maksimalna maloprodajna marža u iznosu od 0,25 KM po litri derivata“, kazali su u Ministarstvu.

Trgovcima kazne od 135.000 KM

U Inspektoratu Republike Srpske su istakli da  su je u ovoj godini izvršena 71 kontrola u marketima i trgovačkim objektima.

„U devet slučajeva je utvrđeno da se trgovci nisu pridržavali propisanih marži prilikom formiranja cijena te su im izrečene kazne u ukupnom iznosu od 135.000 maraka“, kazali su u Inspektoratu.

Naveli su da republička tržišna inspekcija svakodnevno vrši kontrolu formiranja cijena osnovnih životnih namirnica, za koje je Uredbom o ograničavanju marži u prometu roba, ograničen maksimalan iznos marže koji se može obračunati na nabavnu cijenu.

„Kontrole se svakodnevno vrše i na benzinskim pumpnim stanicama, te je u ovoj godini izvršeno 49 kontrola formiranja cijena, od čega su tri bile sa utvrđenim nepravilnostima jer se trgovci nisu pridržavali propisanih marži prilikom formiranja cijena“, naglasili su u Inspektoratu te dodali da su po tom osnovu izrečene kazne u ukupnom iznosu od 45.000 KM.

Izvor: CAPITAL/Bojana Ninković

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.