SNSD i Komunistička partija Kine potvrdili strateško partnerstvo

U Istočnom Sarajevu danas je održan sastanak delegacija Saveza nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ i Komunističke partije Kine, na kojem je potvrđeno strateško partnerstvo dvije političke stranke.

Delegaciju SNSD-a predvodio je član Predsjedništva SNSD-a i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, a delegaciju Komunističke partije Kine Kian Hongšan, zamjenik ministra Međunarodnog odjeljenja Centralnog komiteta ove partije, saopšteno je iz SNSD-a.

Sastanku su prisustvovali i članovi Glavnog odbora SNSD-a Sanja Vulić, poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH, Strahinja Bašević i Damjan Škipina, narodni poslanici, Vedran Јovančić, predsjednik Skupštine Opštine Istočno Novo Sarajevo, te član Predsjedništva SNSD-a i načelnik opštine Pale Boško Јugović, te Suzana Soldar, član Mladih Socijaldemokrata.

Košarac je delegaciji Komunističke partije Kine prenio pozdrave predsjednika Republike Srpke i lidera SNSD-a Milorada Dodika, te ponovio njegovo opredjeljenje za nastavak saradnje i jačanje prijateljskih veza sa Narodnom Republikom Kinom.

Predstavnici Komunističke partije Kine izrazili su zahvalnost na pismu koje je predsjednik Dodik uputio kineskom predsjedniku Si Đinpingu povodom ponovnog izbora na mjesto generalnog sekretara Komunističke partije Kine, te čestitali SNSD-u na ostvarenom rezultatu na opštim izborima u BiH 2022. godine.

Leutar.net SNSD i Komunistička partija Kine potvrdili strateško partnerstvo

Na sastanku je istaknut visok stepen razumijevanja i uzajamnog političkog povjerenja između SNSD-a i Komunističke partije Kine, te je izražena opredijeljenost za učvršćivanje strateškog partnerstva dviju političkih stranaka, koje je formalno uspostavljeno 2016. godine.

Delegacija SNSD-a izrazila je zahvalnost NR Kine i njenom rukovodstvu na principijalnom stavu poštovanja međunarodnog prava, a naročito u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija po pitanju visokog predstavnika. Naglašeno je da SNSD u putpunosti poštuje integritet i suverenit NR Kine i prinicp „jedne Kine“, kao i nemješanje u unutrašnja pitanja NR Kine.

Na sastanku je rečeno da SNSD i njegovo rukovodstvo, na čelu sa predsjednikom Dodikom, daje punu podršku konceptu promocije izgradnje društva zajedničke budućnosti čovječanstva, koju je predložio kineski predsjednik Si Đinping, kao i predloženom konceptu razvoja multilateralizma, koji za konačni cilj imaju stvaranje trajnog mira, univerzalne bezbjednosti i zajedničkog prosperiteta.

Delegacija SNSD-a informisala je kinesku stranu da se SNSD na globalnom planu zalaže za jednakopravnost naroda, nemješanje u unutrašnja pitanja suverenih država i za stvaranje društva, koji počiva na solidarnosti, međusobnom uvažavanju i poštovanju.

Izražena je zahvalnost SNSD-a Komunističkoj partiji Kine na velikodušnoj donaciji zaštitne opreme za borbu protiv pandemije izazvane virusom Kovid-19, kao i svim prethodnim donacijama, koje predstavljaju dokaz dobrih i prijateljskih odnosa.

– Pomoć NR Kine bila je uvijek blagovremena, konkretna, bez uslovljavanja, ali prije svega, iskrena i bratska, na čemu smo izuzetno zahvalni – poručio je Košarac.

Na sastanku je razgovarano o realizaciji zajedničkih infrastrukturnih projekata, posebno u oblasti saobraćaja i energetike. Košarac je podsjetio Termoelektrana Stanari predstavlja prvi veliki infrastrukturni projekat, koji je realizovan u saradnji sa NR Kinom, ali i prvi projekat, koji je iskoristio specijalni kredit u sklopu mehanizma saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, a kojeg je dodjelila Kineska razvojna banka.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.