Njemačka danas paralisana zbog štrajkova

Njemački Sindikat železnice i saobraćaja (EVG) od tri sata jutros pa do 11 časova ponovo su blokirali željeznički saobraćaj širom Njemačke, gdje juče i danas traju i štrajkovi upozorenja u oblasti kontrole letenja, putnika i robe, kao i u servisnoj oblasti na aerodromima u Kelnu/Bonu, Diseldorfu i Hamburgu.

Umeđugradskom i regionalnom železničkom saobraćaju najavljena su velika ograničenja.

Zaposleni međugradskih, regionalnih i lokalnih vozova i šinobusa stupili su u štrajk nakon što je sindikat pozvao sve svoje članove kod Njemačke željeznice (DB) i još 50 drugih autobuskih i željezničkih preduzeća da se pridruže obustavi rada. I osoblje privatnih željezničkih preduzeća iz grupe “Transdev” pridružilo se štrajku u različitim dijelovima Njemačke, piše DW.

Linije metroa i mnoge autobuske linije, međutim, ne bi trebalo da budu pogođene štrajkom.

Ipak, ako saradnici Njemačke željeznice nadležni za signalizaciju i infrastrukturu, koju koriste i druga željeznička preduzeća, odluče da stupe u štrajk, onda će i vozovi drugih preduzeća morati da stanu.

U Hamburgu rade metro i autobusi koji pripadaju tom preduzeću, ali brzi gradski šinobusi (S-Bahn) su i u Hamburgu i u ostalim gradovima pogođeni štrajkom.

U metropolama kao što je Minhen metro radi, isto kao i autobusi i tramvaji Minhenskog saobraćajnog društva (MVG), ali su gradski vozovi i u tom gradu zaustavljeni. Obustavljen je saobraćaj i na regionalnim autobuskim linijama.

Štrajk upozorenja počeo je jutros u 3 sata i trajao je do 11 časova pre podne.

Njemačke željeznice objavile su da međugradski vozovi ne saobraćaju do 13 časova. Osim toga, i regionalni železnički saobraćaj ovog preduzeća biće u to vrijeme obustavljen.

Njemačke željeznice su saopštile da će, posle okončanja štrajka upozorenja, pokrenuti što pre i što veći broj linija po normalnom redu vožnje. Ipak, u saopštenju se dodaje i to da se i u poslepodnevnim satima mora računati s izvjesnim ograničenjima u saobraćaju.

Od 13 časova željeznički saobraćaj postepeno je počeo da se uspostavlja, ali normalizacija može neko vreme da traje, jer ni zaposleni, ni vozovi neće u to vreme biti tamo gde bi po redu vožnje morali da budu.

Sindikat Verdi, nezavisno od štrajkova upozorenja na željeznici, održao je juče i organizuje danas štrajkove upozorenja u oblasti kontrole letenja, kontrole putnika i robe, kao i u servisnoj oblasti na aerodromima u Kelnu/Bonu, Diseldorfu i Hamburgu.

Putnici moraju da računaju s brojnim otkazivanjima letova. Sindikat je upozorio da se u vezi sa štrajkom može računati sa dužim vremenom čekanja, ali i sa otkazivanjem nekih letova.

Diseldorf je jedan od najvećih njemačkih aerodroma i pogođen je štrajkom, isto kao i Hamburg i Keln/Bon, a sindikat je pozvao na štrajk i u Štutgartu.

Ostali važni aerodromi, kao što su Frankfurt i Minhen, rade normalno. Ipak, i oni će osjetiti posljedice štrajkova upozorenja, recimo na letovima unutar Njemačke, navodi DW.

Sindikat EVG je saopštio da je do paralelnog štrajka sa sindikatom Verdi došlo slučajno, jer sindikati to nisu dogovarali.

(Blic)  Foto:   MARKUS SCHREIBER / TANJUG/AP

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.