Srpska sedma po željenosti življenja u Evropi

CIK predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Srpska ekonomski i politički stabilna, te da se pokazuje kao dobro mjesto za investiranje, kao i da na najbolji način odgovara na globalne izazove, uprkos pojedinim kritikama zasnovanim na lažnoj percepciji.

Dodik je istakao da Srpska ima bolje pokazatelje od Federacije BiH, koja nema konsolidovani izvještaj jer su im nadležnosti podijeljene na kantonalni i federalni nivo.

On je naglasio da Srpska konsolidovano iskazuje sve javne račune i da je važno da ima egzaktne, jasne i sve bolje pokazatelje.

– Zadovoljan sam činjenicom da smo imali povećan izvoz za 8,8 odsto u prva dva mjeseca iz Srpske, a uvoz šest odsto. Do sada smo imali situaciju da je veći uvoz nego izvoz. Pokrivenost uvoza izvozom je 92,3 odsto, a prije deset, 15 godina pokrivenost je bila 36 odsto, što nesumnjivo govori o povećanju – rekao je Dodik sinoć za RTRS.

On je napomenuo da je prošle godine inflacija iznosila oko 12 odsto, da je Srpska intervenisala sa određenim povećanjima, te da je i ovogodišnjim budžetom predviđeno povećanje plata i penzija.

– Povećanje plata od pet odsto se već isplaćuje, kao i penzija za oko 14 odsto, a više od 13 odsto su povećanja izdvajanja za boračke kategorije – naveo je Dodik.

Da je ekonomija Srpske stabilna, dodao je Dodik, pokazuje i činjenica da je privreda Republike Srpske u prošloj godini obračunala tri milijarde KM dobiti.

Predsjednik Srpske je istakao i da je Srpska bezbjedna, da se obračunava sa organizovanim kriminalom koji je u tranzitu najčešće vezan za narkotike ili migracije.

– Republika Srpska se pokazuje kao dobro mjesto za investiranje. U posljednje vrijeme imamo nekoliko postavljenih kamena temeljaca za izgradnju fabrika. Pregovara se da u Prnjavor dođe jedna njemačka kompanija koja će zaposliti više od 900 ljudi – naveo je Dodik.

On je dodao da se mnogo ulagalo i u Trebinje koje je postalo jedna od najboljih destinacija za odmor, a što su ocijenile relevantne strane agencije, kao što su ocijenile i da je Srpska sedma u Evropi po željenosti življenja.

Dodik je ponovio da niz parametara utiče na dobar rejting Srpske, poput najniže cijene električne energije koja utiče na socijalni status ljudi, ali i konkurentnost privrede.

– Danas se Banjaluka priprema za događaj koji će odrediti njenu noviju istoriju, a to je teniski turnir `Srpska open`. Sve će biti spremno 12. aprila, može da primi najbolje tenisere svijeta, predvođene Novakom Đokovićem – istakao je Dodik.

On je dodao da vlada veliki interes za ovaj turnir, ali da nije bilo moguće napraviti teren veći od šest hiljada mjesta koliko je predviđeno.

– Najveće dobro će imati grad, ali i Republika u cjelini i trebamo biti jednako ponosni bez obzira na to da li smo uspjeli doći do karata – napomenuo je Dodik.

On je konstatovao da se zajedničkim snagama republičkih i gradskih vlasti pristupilo izgradnji infrastrukture za ovaj turnir.

Dodik je naglasio da je Banjaluci potrebna i koncertna i operska dvorana koja će sigurno biti izgrađena, jer Srpska ima svoju filharmoniju.

On je najavio da će biti izgrađeno i novo nacionalno pozorište, kao i zgrada Narodne skupštine i kongresni centar na mjestu gdje je trenutno gradski stadion koji će biti ponovo građen.

– Banjaluci to treba, ovaj grad je poželjna destinacija koju mnogi žele da vide i posjete. U posljednje vrijeme imamo 500.000 putnika na banjalučkom Aerodromu, ranije je bilo do 30.000 na godišnjem nivou – rekao je Dodik i dodao da se radi na idejnom rješenju novog aerodroma koji bi zadovoljio potrebe u narednih 50 godina.

SRNA

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.