Na sarajevskim Markalama – cijene nikad veće, voće i povrće se kupuje na komad

Cijene prehrambenih proizvoda u glavnom gradu Bosne i Hercegovine i dalje su visoke, a kako bismo se uvjerili kako je to uticalo na kupovne navike građana Sarajeva odlučili smo posjetiti pijacu Markale.

Da se najviše kupuje voće poput banana, limuna, ananasa, jabuka, jagoda i mandarina potvrdili su nam trgovci koji tu svakodnevno prodaju svoje proizvode. S obzirom na to da je nastao mjesec ramazan definitivno najveća potražnja je za egzotičnim voćem.

Istakli su da su cijene voća i povrća znatno porasle, a mnogi proizvodi se kupuju na komad.

„Narod uzima po jednu jabuku, bananu, narandžu, limun, navikli smo se, jednostavno moramo raditi, a ljudi uzimaju onoliko koliko su u mogućnosti. Proizvodi su nam većinom uvozni, primorani smo da podignemo cijene iz razloga što su troškovi transporta veliki“, kazala nam je jedna od prodavačica Ševka.

Većina prodavača je istakla da je ruska invazija na Ukrajinu veoma uticala na ekonomsku sliku BiH, s obzirom da naša zemlja mnogo više uvozi, nego što izvozi robe.

Trgovci ističu da se većina prehrambenih proizvoda upravo uvozi iz Ukrajine. Kažu da su zbog svih tih faktora prinuđeni podići cijene svojih proizvoda pa im je neugodno kada moraju reći da je kilogram grožđa skoro 12 KM.

Razgovarali smo sa kupcima o tome da li postoji razlika u cijenama između marketa i pijace.

„Cijene su zaista velike, razlike ima kada govorimo o trgovinama i pijaci, ali vjerujemo da su kvalitetniji proizvodi na pijacama i kupovat ćemo na pijacama onoliko koliko budemo mogli“ navodi jedan kupac.

Cijene

Što se tiče voća i povrća cijene po kilogramu su sljedeće:

Banana (3,50 KM), jabuka (3 KM), kivi (3 KM), grožđe (5 -10 KM), limun (4 KM), narandže (3 KM), krompir (3 KM), crveni luk (3 KM), bijeli luk (10 KM), tikvice (5 KM), mrkva (2 KM), paprika (6 KM).

(Klix)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.