Posljedice prekida saradnje sa SAD i Britanijom biće nesagledive

Samo u oblast poljoprivrede USAID je investirao više od 60 miliona dolara širom BIH.

Kako će funkcionisati koalicija sa Dodikom u njoj sve se glasnije pita. Nakon što je Vlada Republike Srpska usvojila Informaciju o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u Bosni i Hercegovini, optužujući ih za antidejtonsko djelovanje, Dodik je zaprijetio i obustavljanjem Programa reformi.

Opozicija stava da je po srijedi blef vlasti koji će šteti građanima, analitičari još oštriji – radi se o teškoj i opasnoj samoizolaciji Republike Srpske.

Prevršili su mjeru, dirnuli su u ono što se ne dira-u imovinu, dosta je, presavio je tabak predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Unilateralni prekid odnosa sa ambasadama SAD i Velike Britanije, te njihovim specijalnim izaslanicima, iznuđen je kaže.

“Koji su najveće muvare ovdje po terenu. Ako Željku pozove Bajden, ili Blinken, naravno da će se razgovarati. Ali ovo osoblje ovdje, to je zlo i od gorega sastavljeno”, kazao je Dodik.

Odluku Vlade RS o prekidu saradnje imaju obavezu da poštuju načelnici, ministri, premijer i svi srpski predstavnici u Bosni i Hercegovini, saopšteno je naknadno.

Sve je još jedan korak na opasnom putu koji je odabrao Milorad Dodik, saopštavaju iz ambasade SAD. Uprkos izabranom putu izolacije i autoritarne vladavine, Sjedinjene Američke Države nastaviće pružati pomoć građanima Republike Srpske kao što su činile proteklih 28 godina, navode.

“Ono što nećemo učiniti jeste pomoći režimu koji koristi autoritarnu taktiku protiv vlastitog naroda ili koji koristi dobronamjernu pomoć iz inostranstva za potporu neustavnih, antidejtonskih aktivnosti kao što je potkopavanje institucija na državnom nivou ili ograničavanje slobode govora”, navode iz Ambasade SAD-a.

A šta će unilateralne, političke odluke o prekidu saradnje značiti za privredu, ekonomiju, jedinstvenog stava za sada nema.

IZ Privredne komore Republike Srpske koja ima tijesnu saradnju i sa ambasadama i sa organizacijama poput USAID-a, na upite N1 hoće li se odreći projekata i stranih sredstava ne odgovaraju.

Samo u oblast poljoprivrede USAID je investirao više od 60 miliona dolara širom BIH.

(N1)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.