Nacrt izmjena i dopuna krivičnog zakonika dobio podršku u NSRS

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Nacrt izmjena i dopuna krivičnog zakonika Republike Srpske koji, između ostalog, predviđa i kriminalizaciju klevete i uvrede u Republici Srpskoj.

Za usvajanje nacrta glasalo je 49 narodnih poslanika dok je 21 poslanik bio protiv. Zaključak SDS-a da se kleveta i uvreda izuzmu iz ovog teksta nacrta i da se u roku od devedeset dana poslanicima proslijedi novi tekst nacrta nije dobio podršku jer je za njega glasalo 18 poslanika dok je 33 bilo uzdržano. Nacrt je usvojen sa klevetom i uvredom kao krivičnim djelima.

Za nacrt su glasali poslanici vladajuće koalicije predvođeni SNSD-om kako su i najavili. Za su bili i poslanici Socijalističke partije Gorana Selaka i DNS-a. Protiv je bila opozicija.

Zanimljivo, prethodnih petnaestak dana, većina poslanika vladajuće koalicije je u nezvaničnim razgovorima sa novinarima potvrdila da kriminalizacija klevete nije dobro rješenje ali su u zvaničnim izjavama govorili drugačije. Svi u zvaničnim izjavama tvrde da kriminalizacija klevete nije usmjerena protiv novinara već treba da očisti javni prostor od laži i kleveta.

Novinari su već istakli kako ne vjeruju u dobru namjeru predlagača jer smatraju da je kriminalizacija klevete usmjerena ka gušenju kritike i slobode govora u Republici Srpskoj. Povlačenje nacrta tražili su misija EU u BiH, misija OEBS-a kao i Ujedinjene nacije.

Stručnjaci iz oblasti prava su istakli kako je kriminalizacija klevete izrazito opasna jer omogućava da neko protiv novinara čak i zbog objavljene istine podnese krivičnu prijavu a da ta prijava bez obzira na istinu objavljenog novinaru ili bilo kojem građaninu napravi velike probleme ukoliko tužilaštvo pokrene istragu.

Milorad Dodik je ranije najavio da će nacrt biti usvojen. nije poznato kako je on to mogao znati ukoliko on ne odlučuje o tome kako će poslanici da glasaju. Između nacrta i prijedloga trebalo bi da uslijedi javna rasprava.

Izvor: GERILA info

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.