Potvrđeno: Teniski tereni od 18 miliona nemaju sve dozvole

BANJALUKA – Gradnja teniskih terena u Banjaluci za potrebe ATP turnira “Srpska open” pokrivena je samo dozvolama za pripremne radove na privremenom objektu, a ne svim dozvolama kao što to, vrlo neodređeno, tvrdi gradonačelnik Draško Stanivuković.

Ovo je potvrđeno portalu CAPITAL u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske u kojem su nam potvrdili da oni jesu zaprimili zahtjev za konačnu građevinsku dozvolu za teniske terene i da je ona upućena u redovnu proceduru.

“Zahtjev je upućen u redovnu proceduru i do ovog momenta tražena građevinska dozvola još nije izdata”, rekli su nam u ministarstvu, čime su definitivno potvrdili da ovi radovi ipak nisu pokriveni svim dozvolama, o čemu je CAPITAL više puta pisao.

Zahtjev je predao Teniski savez Republike Srpske na osnovu sporazuma sa gradom Banjaluka, a 20. januara ove godine izdata im je građevinska dozvola za izvođenje “pripremnih radova za izgradnju privremenog sportskog objekta u ulici Olimpijskih pobjednika u Banjaluci”.

“Ti radovi obuhvataju: izgradnju zaštitne ograde gradilišta, postavljanje privremenih objekata za potrebe gradilišta (kancelarijski prostor, prostor za skladištenje materijala, opreme i sanitarija), pripremu unutrašnje saobraćajne komunikacije, te izvođenje i drugih radova obuhvaćenih projektom – izgradnja konstrukcije za zaštitu temeljne jame sa iskopom, a sve to u skladu sa organizacionom šemom gradilišta. Opisom pozicija u izdatoj građevinskoj dozvoli jasno su precizirani radovi koji se po istoj mogu izvoditi”, navode u ministarstvu.

Privremeni objekat od armiranog betona

Osim toga, ovo ministarstvo je, postupajući po zahtjevu investitora, izdalo lokacijske uslove i građevinsku dozvolu za pripremne radove za izgradnju privremenog sportskog objekta u ulici Olimpijskih pobjednika u Banjaluci i to do privođenja zemljišta trajnoj namjeni.

Više od 23 miliona KM javnog novca bez tendera i javnog poziva biće uloženo u infrastrukturu u i oko parka “Mladen Stojanović”, a najviše za terene koji će se koristiti tokom ATP turnira “Srpska open”.

Za sportske terene namijenjeno je 18 miliona KM, a kako je rekao predsjednik Teniskog saveza RS Saša Trivić, preko 50 projektanata je u zadnja četiri mjeseca radilo na projektovanju, a na gradilištu radi 20 firmi.

Ipak, javni poziv, kako to zakon propisuje za trošenje novca građana, ovoga puta potpuno je izostao.

CAPITAL je već pisao da postoji dozvola za izvođenje pripremnih radova i to samo za izgradnju privremenog sportskog objekta, iako je na prvi pogled i laiku jasno da se tu ne gradi privremeni objekat već armirano-betonska dvorana.

Sredstva za gradnju ovog objekta obezbjeđuje grad Banjaluka i to u iznosu 16,5 miliona maraka, od čega će deset miliona doći iz kredita, 1,5 milion iz budžetskih sredstava, a pet miliona iz “ostalih” izvora.

Transparency International BiH podnio je u petak prijavu Agenciji za javne nabavke BiH zbog izbjegavanja sprovođenja tendera prilikom izgradnje ovih terena. Tender je izbjegnut prebacivanjem novca u vidu granta Teniskom savezu RS.

Prijava Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa BiH je podnesena i protiv predsjednika Teniskog saveza RS Draška Milinovića zbog sukoba interesa.

Teniski savez je bez ikakvog javnog nadmetanja trošio milionska javna sredstva, birao izvođače radova pod uslovima i cijenama koje nisu transparentne“, rekli su u TI BiH.

Prijave zbog nezakonitosti u izgradnji terena za „Srpska open“

CAPITAL: Andrijana Pisarević

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.