Srbija i Srpska stvorile bi čudo u ekonomiji Balkana

– Srbija i Republika Srpska ili konfederacija Beograda i Banjaluke stvorili bi ekonomsko čudo u srcu Balkana, a srpski narod bi, kao što je to istorija pokazala, dobro sarađivao sa zapadnom Evropom i SAD kao prirodni razvoj događaja, rekao je jedan od vodećih američkih i globalnih vojnih i političkih stratega Gregori Кopli.

„Prijetnje Srbima su služile sa ciljem da spriječe taj prirodni proces i pretvore Beograd u novu `špijunsku prijestonicu drugog hladnog rata`. To nije od pomoći ni Briselu ni Vašingtonu“, rekao je Кopli za beogradsku „Politiku“.

On ističe da je Republika Srpska jedina održiva komponenta disfunkcionalne BiH, koja nikada nije bila koheziona država.

„BiH su stvorile SAD da bi primorale muslimane, Hrvate i Srbe da žive u jednoj državi. Hrvati su uglavnom napustili BiH, tako da govorimo o disfunkcionalnom muslimanskom entitetu. Tu ne postoji demokratska ili funkcionalna logika, ali Sarajevo igra na kartu da ima prijatelje u Vašingtonu, a Srbi ih nemaju“, kaže Кopli.

On smatra da su današnjom vještačkom situacijom, ključni dijelovi srpske populacije i teritorije stavljeni u okvir stranog entiteta – BiH.

„BiH je 15. decembra 2022. postala kandidat za pristup EU, uprkos činjenici da se njena populacija smanjila za četvrtinu tokom protekle decenije. Bez Republike Srpske, jedine održive komponente BiH, koja je disfunkcionalna država, ona kao takva ni na koji način ne bi mogla da pruži značajniji doprinos EU“, ističe Кopli.

Prema njegovim riječima, ključni funkcioneri iz administracija bivšeg američkog predsjednika Bila Кlintona vratili su se na uticajne pozicije u administraciji Baraka Obame, kao i aktuelnog predsjednika Džoa Bajdena, a „njihova namjera je da kažnjavaju Srbe beskrajno“.

„Ukoliko bi Republika Srpska proglasila nezavisnost ili zaprijetila time, nije vjerovatno da bi EU uzela u razmatranje ulazak BiH u EU. A bez toga, francusko-njemački plan kojim se predviđa da cijeli Balkan bude uključen u `veliku Evropsku uniju`, ne bi doveo ni do čega“, kaže Кopli.

Američki analitičar kaže da je pitanje zašto bi Srbija trebalo da se priključi NATO-u i EU, jer kako smatra, obje ove organizacije se raspadaju, a članstvo Srbije u EU bi snažno ograničilo njen suverenitet i identitet, kao što je to bio slučaj sa drugim članicama Unije.

Кopli ukazuje da Francuska i Njamačka koriste članstvo u EU kao sredstvo da primoraju Beograd da prihvati njihov plan za samoproglašeno Кosovo i primjećuje da bi prihvatanje ovog plana donijelo „kraj važnosti Srbije“.

On je upitao kakvu korist imaju Srbi od prilagođavanja pozicijama kosovskih Albanaca koji svejedno ne žele kompromis sa Srbijom.

„U ovakvoj situaciji ono što ide u prilog Srbiji jeste da odbija kompromisna rješenja dok ne dobije stvarne koncesije. Srbiji je takođe potrebna još jedna poluga da bi se riješila što izolovanija pozicija Republike Srpske, sada zatočenika disfunkcionalne BiH“, zaključuje Кopli.

(Srna) Foto: Agencije

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.