Vidović: Najviše zaposlenih od nastanka Srpske

Ministar finansija Republike Srpske, Zora Vidović, izjavila je da Srpska sada ima najviše zaposlenih od svog nastanka – više od 290.000 radnika, kao i da se plate povećavaju i u javnom i u realnom sektoru.

„Za svako povećanje plata u realnom sektoru vraćamo poreze i doprinose, tako da poslodavca to povećanje košta samo neto plata. Otkada je ta mjera uvedena prije dvije godine, mi smo 43 miliona KM vratili poslodavcima na ime poreza i doprinosa“, rekla je Vidovićeva za portal „Banjaluka.net“.

Vidovićeva je naglasila da je prosječna plata u Republici Srpskoj u prošloj godini iznosila 585 evra, a u januaru ove godine 622 evra.

„To znači da je plata zaista povećana i vjerujem da je svim ozbiljnim poslodavcima, koji žele da nastave svoj biznis i da budu uspješni, prioritet povećanje plata i unapređenje tehnologija“, dodala je Vidovićeva.

Komentarišući isplatu određenog dijela plate radnicima „u kovertama“, ona je rekla da se ta vrsta „sive ekonomije“ u Srpskoj smanjuje, te da su radnici u tom pogledu sada u povoljnijoj poziciji.

„Toga ima definitivno, ali mislim da je sve manje i manje. Radnici su sada u drugoj poziciji. Nekada je poslodavac imao viška zaposlenih, pa ste morali kako oni kažu. Radnici više i ne prihvataju to `plata u koverti`“, istakla je Vidovićeva.

Ona je navela da se i u tom smislu smanjuje siva zona, kao i povećavanjem minimalca.

„Vjerujem da će ta siva zona ponovo doći pod značajniji udar, jer vidim da se traži potpisivanje kolektivnih ugovora, a kada oni budu potpisani, svaka grana ima svoj minimalac i nije realno očekivati da će biti nešto u kovertama“, navela je Vidovićeva.

Ministar finansija Republike Srpske istakla je da su prethodni mandat na čelu Ministarstva obilježili događaji koji su se negativno odrazili na ekonomiju u cijelom svijetu, ali da je Srpska uprkos ograničenjima i pritiscima uspjela da održi privrednu aktivnost i pomogne privrednim subjektima.

„S druge strane, pomogli smo zdravstvenom sektoru tako da je svaki stanovnik koji je imao potrebu da se liječi imao uslove za to. Srećna sam što smo na kraju 2020. godine imali isti broj radnika, kao i na početku. Već 2021. godine imali smo više zaposlenih, a sada imamo najviše zaposlenih od nastanka Republike Srpske, negdje preko 290.000 radnika“, naglasila je Vidovićeva.

Ona je dodala da je prošle godine geopolitička kriza zahvatila cijeli svijet i uzrokovala totalni poremećaj na svim tržištima.

„Uprkos tome nema predaha. Moramo raditi intenzivno i svakodnevno, voditi brigu o svakoj marki koju potrošimo i koju primimo u budžet da bismo izdržali ovakvu situaciju, jer je to teško i za zemlje koje su daleko bogatije od nas“, rekla je Vidovićeva.

Ona je istakla da je u prošloj godini prosječan rast BDP bio 3,5 odsto, te da je to jedan od najvećih u okruženju.

„Borimo se lavovski da održimo ovu situaciju. Mogu da poručim svim građanima da će Republika Srpska ostati stabilna, da ćemo uraditi sve što smo planirali i da će budžetski korisnici dobiti svoja primanja, da ćemo takođe pratiti situaciju i u velikoj mjeri pomagati privredi i poljoprivredi“, dodala je Vidovićeva.

Ona je zaključila da Vlada Republike Srpske pokazuje spremnost za nove izazove i da ne smije dozvoliti da dođe u situaciju da ne može izmirivati svoje obaveze.

(SRNA) Foto: Arhiva

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.