Kupovina diploma: I inspekcija upada u privatne univerzitete

Nakon što je, s ciljem obračuna sa onima koji su prodavali fakultetske diplome, uhapšeno 11 osoba, mahom dekana, rektora i profesora privatnih univerziteta, te pretresen veći broj ovih ustanova, njih će posjetiti i inspekcija, potvrđeno je „Nezavisnim novinama“.

Afera „prodaja diploma“ je, podsjetimo, vrhunac imala 21. februara, kada su inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) upali na nekoliko privatnih visokoškolskih ustanova, mahom iz Banjaluke.

Iako je glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić, sumirajući rezultate akcije „Klaster“, iznio niz detalja, pa i onaj „da se diploma može kupiti na benzinskoj stanici“, na brojna pitanja javnost i dalje očekuje odgovore, uključujući i ono koje se odnosi na dalji rad ovih fakulteta.

„Od Republičke prosvjetne inspekcije zatraženo je sprovođenje vanrednog inspekcijskog nadzora nad visokoškolskim ustanovama obuhvaćenim ovom akcijom, a koji će uključivati kompletnu kontrolu zakonitosti rada i zakonitosti akata visokoškolskih ustanova“, rečeno je „Nezavisnim novinama“ iz Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Iz Inspektorata Republike Srpske nam je potvrđeno da prosvjetna inspekcija već radi svoj dio posla na konkretnom predmetu.

„Budući da postoji osnovana sumnja da su subjekti koji su bili predmet operativne akcije ‘Klaster’ postupali suprotno odredbama Zakona o visokom obrazovanju u smislu izdavanja javnih isprava, prosvjetna inspekcija preduzima određene radnje iz svoje nadležnosti na predmetnim visokoškolskim ustanovama“, rekli su za „Nezavisne novine“ iz Inspektorata Srpske.

Ističu da postupak koji provodi SIPA i dalje traje, te da su o okolnostima koje se stavljaju na teret licima i ustanovama upoznati samo putem informacije iz medija.

„Republička prosvjetna inspekcija zatražila je od SIPA da nam dostavi informacije i dokumentaciju, u mjeri u kojoj to neće ugroziti njihov postupak, a s ciljem preduzimanja aktivnosti iz naše nadležnosti“, kažu iz Inspektorata Srpske.

Iz Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske takođe ističu da su zatražili od SIPA informacije o akciji „Klaster“.

(Nezavisne) Foto: BN

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.