Porodici Kaltak potrebna pomoć: „Djeca idu gladna u školu, nemamo im šta dati“

SANSKI MOST – Socijalna situacija brojnih porodica, zbog trenutne ekonomske situacije, rastuće inflacije i troškova života, danas je izuzetno teška i složena, pa je mnogima u takvim uslovima neophodna egzistencijalna pomoć.

Jedna od takvih je i porodica Adila Kaltaka, nezaposlenog demobilisanog borca, koji izdržava bolesnu suprugu i dvoje maloljetne djece.

On kaže kako je teška socijalna situacija u kojoj se godinama nalaze dodatno pogoršana narušenim zdravljem njegove supruge Tatijane, koja boluje od specifične psihičke bolesti, zbog čega koristi skupe lijekove.

„U posljednja dva mjeseca njeno zdravlje je teško narušeno, osjeća konstantnu depresiju, malaksalost, nedostatak snage i prikovana je za krevet. Prinuđen sam da se staram o njoj i djeci, jer neko mora neprestano da bude s njom. Sada je zima, pa je teško doći do posla, a ja već godinama porodicu izdržavam radeći teške fizičke poslove za nadnicu. U posljednje vrijeme i ja muku mučim s kičmom, sve od teških poslova“, kaže Kaltak. Zbog trenutne situacije ističe da je primoran zatražiti pomoć dobrih ljudi kako bi preživio zimski period koji je posebno težak.

Inače, Tatijana je porijeklom iz Srbije i nema državljanstvo Bosne i Hercegovine, iako je proceduru za njegovo dobijanje pokrenula još prije više godina. Zbog toga nema ni prava na zdravstvenu zaštitu u BiH, pa je porodica prinuđena da plaća punu cijenu lijekova koje koristi, te usluge pregleda i liječenja.

„Obraćao sam se na adrese brojnih institucija sa zahtjevom da nam pomognu na bilo koji način, ali sve bez uspjeha. U očaju smo, jer nam nedostaje svega, od hrane i ogrijeva, djeca mi idu gladna u školu, nemam šta da im dam“, jada se Kaltak.

Inače, supružnici imaju 15-godišnjeg sina i 10-godišnju kćerku, a roditelji kažu kako im ne mogu priuštiti ono što danas uživaju njihovi vršnjaci. Porodica inače već godinama živi u alternativnom smještaju, maloj garsonjeri koju im je dodijelila općinska vlast, s obzirom na to da ne posjeduju vlastitu imovinu.

Kaltak kaže kako je zahvalan na svakoj pomoći u novcu, hrani i neophodnim životnim potrepštinama, te ogrijevu kojeg im već ponestaje.

Svi koji žele da pomognu više informacija mogu dobiti na telefon: 060 35 55 216, a objavljujemo i žiro-račun Adila Kaltaka u Raiffeisen banci: 1613000095372104.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.