Lov na diplome: SIPA izvela novi pretres, pronađeno preko 300.000 KM

U nastavku istrage u predmetu „Klaster“, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su u preteresu sefa osumnjičenog V.S. pronašli više od 300.000 KM u kešu, u inostranoj valuti.

Riječ je o aferi „Diplome“, u okviru koje je pod lupom više privatnih visokoškolskih ustanova u BiH, ali i njihovih zaposlenih, zbog sumnje u prodaju diploma.

„U nastavku istrage u predmetu ‘Klaster’ Tužilaštvo BiH intenzivno provodi dalje aktivnosti usmjerene na dokumentiranje počinjenih krivičnih djela i počinilaca“, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Kako su dodali, poseban fokus usmjeren je na prikupljanje dokaza o imovinskoj koristi stečenoj krivičnim djelom i pranju novca.

„Dosadašnjim istragom u ovom predmetu ukupno je pronađeno i privremeno oduzeto više od 450.000 KM u gotovini“, rekli su iz Tužilaštva BiH.

Podsjetimo, kako su „Nezavisne novine“ ranije pisale, u ovoj akciji SIPA je uhapsila 11 osoba, mahom dekana, rektora i profesora privatnih univerziteta.

Milanko Kajganić, glavni tužilac Tužilaštva BiH, osvrćući se na rezultate istrage u akciji „Klaster“, rekao je da činjenica da se diploma može kupiti na benzinskoj stanici dokazuje da nesporno neko u lancu kontrole rada visokoškolskih institucija ne radi dobro svoj posao.

(Nezavisne) 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.