Kleveta postaje krivično djelo u RS: Flaster na usta ili drakonske kazne!

Mali mediji ne mogu preživjeti kazne od 30. 000 KM.

Ministar pravde RS Miloš Bukejlović, nakon današnje sjednice Vlade RS, iznio je medijima nacrt zakona kojim se u krivično zakon uvodi krivično djelo uvrede, klevete i iznošenja ličnih i porodičnih prilika.

Ovim nacrtom nisu predviđene zatvorske kazne za počinioce, ali novčane kazne idu do 30 000 KM.

„Unosi se nova glava, krivično djelo protiv časti i ugleda i prvo krivično djelo koje je difinisano je uvreda, koje jasno i eksplicitno kaže da ko uvredi drugoga kazniće se novčanom kaznom od 5 do 20 hiljada maraka“, kazao je ministar Bukejlović.

Ako je uvreda upućena putem sredstava javnog informisanja ili na javnom skupu, ili je na drugi način pristupačna većem broju lica, počinilac će biti kažnjen iznosom od 10 do 15 hiljada konvertibilnih maraka, kazao je ministar.

Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka, rekao je da medijska zajednica još uvijek čeka da vidi prijedlog tog teksta za izmjene krivičnog zakona.

“Do posljednjeg trenutka nadali smo se da do ovoga neće doći, da će Vlada RS odustati od svoje namjere da kriminalizuje klevetu u Republici Srpskoj zbog protivljenja međunarodnih organizacija, medija u Republici Srpskoj, Evropskog udruženja novinara koje nas je podržalo u tome. I pored svega toga, Vlada Republike Srpske odlučila se na ovaj korak. Ono što zabrinjava jeste hitnost i odluka da se ovo usvoji na sjednici Vlade, bez ikakve konsultacije sa novinarima i bez uvažavanja svih zaključaka koje smo im poslali sa naše regionalne konferencije koju smo održali u Banjaluci”, rekao je za BUKU Vukelić.

Dodaje da ih je ministar pravde Republike Srspke Miloš Bukejlović uvjeravao da od ovog zakona nema ništa, da još nije u planu rad na izmjenama zakona i da nema ni radne gupe koja na ovome radi.

“Ministar danas izlazi na pres konferenciju i iznosi tekst nacrta zakona, nisam ni sam siguran da li je u pitanju nacrt ili prijedlog, a govorio nam je da ovo nije u planu i da niko ne radi na tome. Izgleda da je neko radio, i to van institucija i ovo je dodatno zabrinjavajuće, jer pokazuje da se van institucija na nečemu radi, a ministar služi kao neki PR predlagača da objasni nešto šta on ili nije znao ili je znao, a slagao je medijsku zajednicu”, ističe Vukelić.

Kaže da prema prvim informacijama nisu predviđene zakonske kazne, ali ukoliko neki manji medij dobije jednu ili dvije kazne od 30.000 KM, on to ne može preživjeti.

“Odluka izvršne vlasti u Republici Srpskoj da krene ovim putem da guši medije u Republici Srpskoj je u najmanju ruku zabrinjavajuća i stvara bojazan da želi da potpuno uguši medije. Može se postaviti i pitanje zašto se sama kazna nije podigla u zakonu u prekršajima, već je kleveta ubačena u Krivični zakon. Razlog je jednostavan, zato što će u ovom slučaju tužilac biti taj koji će odlučivati protiv koga će pokretati krivični postupak, a to znači da se on može rukovoditi nekim političkim motivima i biti pod uticajem političara u Republici Srpskoj. To znači da će se moći odbacivati krivične prijave koje su pod kontrolom vlasti, a prihvatati krivične prijave i pokretati krivični postupci protiv medija koji kritikuju vlast i upravo zbog toga im je trebalo da ne ostane u domenu prekršaja”, ističe Vukelić.

Tanja Topić, politička analitičarka, kaže da ovakva odluka Vlade Republike Srpske praktično znači ukidanje slobode mišljenja i govora.

“Ako su kazne ovako drakonske, postavlja se pitanje ko od medija i novinara će moći da ih plati. U konačnici je objašnjenje veoma jednostavno – flaster na usta ili zatvorske rešetke”, kaže za BUKU Topić.

Detalji izmjene krivičnog zakona saopšteni su iz Vlade RS:

Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, kojim je između ostalog, propisano novo krivično djelo neovlašteno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka, s obzirom da se nakon tragičnog događaja samoubistva mladića zbog objavljivanja snimka i ismijavanja na društvenim mrežama, koji se dogodio u oktobru 2022. godine, utvrdila potreba da se takvo  ponašanje sankcioniše.

Shodno tome, propisano je da ko objavi ili prikaže spis, portret, fotografiju, video-zapis, film ili fonogram ličnog karaktera, bez pristanka lica koje je spis sastavilo ili na koga se spis odnosi, odnosno bez pristanka lica koje je prikazano na portretu, fotografiji, video-zapisu ili filmu ili čiji je glas snimljen na fonogramu ili bez pristanka drugog lica čiji se pristanak po zakonu traži, a takvo objavljivanje ili prikazivanje je imalo ili moglo da ima štetne posljedice po lični život tog lica, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dvije godine. 

Ako je usljed djela teže narušeno zdravlje lica čiji je spis, portret ili snimak objavljen, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od jedne do pet godina, a ako je to dovelo do smrtne posljedice, učinilac će se kazniti zatvorom od dvije do deset godina.

Nacrtom zakona vrši se usklađivanje zakonodavstva sa Istanbulskom konvencijom te se na novi način propisuje krivično djelo polno uznemiravanje i novo krivično djelo zloupotreba fotografije i video zapisa polno eksplicitnog sadržaja.

Ovim izmjenama propisiju se i krivična djela protiv časti i ugleda, isključenje protivpravnosti kod ovih krivičnih djela i gonjenje za krivičnih djela protiv časti i ugleda.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.