Mrežarina dobra, a dijelovi Srpske danima bez struje

Pojedina mjesta u RS od nedjelje su bez struje zbog kvarova na mreži izazvanih snijegom koji je pao u nedjelju. U Elektrokrajini kažu da ulažu maksimalan trud, ali da sredstva sa kojima raspolažu nisu dovoljna za poboljšanje kvaliteta mreža.

Snijeg je najviše problema napravio na zapadu RS, u Kozarskoj Dubici, Novom Gradu i okolnim krajevima.

Portparol „Elektrokrajine“ Predrag Klincov rekao je da sve raspoložive monterske ekipe već treći dan neprestano rade na sanaciji kvarova, u teškim uslovima i često na nepristupačnom terenu.

Stanovništvo mjesta u kojima su ovih dana učestali nestanci struje žale se zbog situacije u kojoj je zbog padavina koje su daleko od katastrofalnih, ugroženo snabdijevanje stanovništva i privrede neophodnom električnom energijom.

U Elektrokrajini za Mondo kažu da je stanje mreže takvo da je otprilike 50 posto objekata starije od 30 godina i da su velike investicije neophodne kako bi se mreža dovela u stanje koje apsolutno prihvatljivo.

Čavić: 300 KM mjesečno po kilometru za održavanje

Direktor Elektrokrajine Dragan Čavić kaže da su prihodi koje Elektrokrajina ima iz mrežarine nedovoljni da pokriju zahtjeve višegodišnjeg nedostatka ulaganja u elektro-mrežu i da nemaju dovoljno sredstava da bi mogli sami da isfinansiraju kompletnu rekonstrukciju mreže, za šta su potrebne stotine miliona KM.

„Poslije provedenog tarifnog postupka, iz sadašnjih prihoda sa povećanom mrežarinom mi otprilike imamo nešto manje od 300 KM mjesečno po kilometru za investicije i održavanje kompletne elektro-mreže. Pri tome ne govorim o broju trafostanica i drugih objekata“, kaže Čavić.

Tvrdi da su u cilju smanjenja rashoda i usmjeravanja što većeg dijela prihoda u investicije u mrežu, drastično rezali sve troškove i smanjili broj radnika za oko 33 posto.

Podsjeća da je elektro-mreža javni interes i među najbitnijim infrastrukturama, ali je isključivo na teretu investiranja kojima raspolaže operator distributivnog sistema (Elektokrajina).

(Mondo)  Foto: SHUTTERSTOCK

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.