Novi nameti za građane Trebinja: poskupljuje voda, kanalizacija, porez na nepokretnosti…

Građanima Trebinja voda će poskupjeti za 23 posto, što znači da će cijena sa dosadašnjih 78 porasti na 96 feninga, plus PDV. Cijena vode neće poskupjeti pravnim licima, osim Gradu sunca, koji će vodu plaćati 50 posto skuplje.

 Izvor: Direkt

Zahtjev za poskupljenjem vode, koji je stigao iz Uprave trebinjskog “Vodovoda”, podržalo je danas 15 odbornika vlasti, dok je troje odbornika bilo protiv ove odluke.

“Direkt” je ranije izvještavao da je poskupljenje vode izvijesno, a direktor trebinjskog “Vodovoda” Miodrag Batinić pojasnio je da je poskupljenje neminovno kako bi preduzeće bilo samoodrživo.

Do korekcija cijene je moralo doći, kaže Batinić, zbog skoka cijena na tržištu, nove metodologije koja je usvojena krajem prošle godine, te zbog materijalnog statusa radnika.

“Neke cijene ostaju iste, na primjer za pravna lica i za česme. Radimo na novoj metodologiji, gdje nam sedam godina treba da uskladimo nove cijene. A razlozi nisu nikakve političke prirode, već inflacija koja je 13 posto prema zvaničnim podacima, a po našim inputima ona je i veća”, rekao je Batinić i dodao da od ukupnog broja radnika „Vodovoda“ više od polovine ih radi za minimalnu platu.

Odbornik PDP-a Saša Borjan ne smatra da je poskupljenje rješenje. On je danas nabrajao sva poskupljenja koja su građane Trebinja zadesila u novoj godini. Vlast je stoga nazvao “koalicijom namet”. 

“Voda će građanima Trebinja poskupjeti za 23 posto, kanalizacija 20 posto, poskupljuje pročišćenje otpadnih voda i poskupljuje voda za Grad sunca, za 50 posto. Prethodnu sjednicu imali smo poskupljenje poreza na nepokretnost za 20 posto, komunalne naknade za 15,5 posto i poskupila je i struja. Koalicija namet na čelu sa gradonačelnikom pravi nove namete građanima”, kaže Borjan. 

Njegov kolega Budimir Koprivica smatra da je poskupljenje sramotno.

„Žao mi je za svako poskupljenje, znam kako će ljudi da reaguju, ali ja to ne bih nazvao katastrofa“, odgovorio mu je direktor „Vodovoda“ Miodrag Batinić.

Odbornik Liste za pravdu i red Nebojša Milišić smatra da će građani plaćati cijenu partijskog zapošljavanja i pogodovanja krupnom kapitalu.

Odbornik SP-a Rajko Ćapin kaže da je svjestan da je u pitanju nepopularna mjera, ali da je zbog specifičnog trenutka u kome se nalazi „Vodovod“ glasao za taj prijedlog.

Izglasana je i nova cijena za kanalizaciju i ona će iznositi 0,48 KM po m3, bez PDV-a, dok je dosadašnja cijena bila 0,40 KM bez PDV.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.