Kako su tri prikrivena istražitelja SIPA ekspresno završila fakultete nakon što su kupili diplome!

Nakon gotovo trogodišnje istrage Tužilaštva BiH u koju je bilo uključeno više policijskih agencija, danas je na više privatnih univerziteta u nekoliko bh. gradova privedeno desetak osoba u velikoj akciji SIPA-e čija su meta (najprije) bili dekani i rektori osumnjičeni za pripadnost zločinačkoj organizaciji, saznaje Inforadar.

Prema ekskluzivnom materijalu u čijem je posjedu naš portal, a koji zbog interesa istrage ranije nismo željeli da objavimo, riječ je o dosad najsveobuhvatnijoj i najvećoj istrazi koja je proširena i na pojedine privatne univerzitete država u susjedstvu.

Naime, bez ikakve sumnje je utvrđeno da na području BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore djeluje organizovana kriminalna grupa koja omogućava nezakonito sticanje fakultetskih i srednjoškolskih diploma, od čega su dosad protupravno stekli pravo malo bogatstvo. Istragom je također pronađeno na desetine lažnih diploma.

Tužilaštvo BiH je bilo sigurno da ima gotov predmet u rukama onoga trenutka kada su tri prikrivena istražitelja SIPA sa lažnim identitetima upisala fakultete, odnosno nakon što su ih ekspresno završili tako što su platili diplome!

Inforadar otkriva imena osumnjičenih, od kojih su neki danas već uhapšeni, a neki će tek da budu.

To su: Dušan (Miladina) Perić, Vojislav (Đure) Škrbić, Zoran (Petra) Kalinić, Vaso (Radivoja) Pajić, Vladimir (Svetislava) Stojanović, Denis (Fikreta) Pračić, Mirko (Slavka) Tufegdžija, Dragan (Velimira) Ilić, Ljubiša (Miodraga) Todorović, Selma (Huseina) Otuzbir-Mecan i Goran (Dušana) Lalović, a među osumnjičenim je još desetine osoba od čije će saradnje zavisiti njihov status u ovom predmetu.

Istraga se takođe vodi protiv Nezavisnog univerziteta Banjaluka (NUBL), Univerziteta za poslovne studije (UPS) Banjaluka, Evropskog univerziteta u Brčkom, Univerziteta u Travniku, Internacionalnog univerziteta Travnik te Visoke škole za primijenjene i pravne nauke Prometej iz Banjaluke.

Ono što je izvjesno jeste da u vrijeme pisanja ovog teksta trećeosumnjičeni Zoran Kalinić, inače rektor Nezavisnog univerziteta Banjaluka (NUBL), nije bio uhapšen budući da je trenutno u Srbiji i van domašaja pravosudnim organima i policijskim agencijama BiH.

Prema svim detaljima iz istrage, ovo je dosad nesumnjivo jedna od najvećih afera u visokom obrazovanju od rata naovamo (ako ne i najveća), a nakon desetina tekstova koje su i Inforadar i ostali istraživački mediji objavljivali proteklih godina, ovaj predmet bi trebao da posluži kao krunski dokaz u borbi protiv korupcije u visokom obrazovanju, a naročito na privatnim univerzitetima i visokoškolskim ustanovama.

Inforadar će naknadno objaviti priču sa svim detaljima.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.