Milovan (71) bio na 4.000 svadbi, kao nezvan gost: „Lepo se obučem, zakitim ruzmarinom i ko me ne bi primio“

Milovan Veselinović (71) zvani Hoki, iz sela Klenje u severnoj Mačvi, kaže da je bio na najmanje 4000 svadbenih veselja širom Srbije. Što jeste samo po sebi neobično, a još je neobičnija činjenica da je to radio kao – nezvani gost.

Hoki je čitavu deceniju proveo kao pevač, a uz to je i potomak slavnog pisca Janka Veselinovića, koji je važio za velikog boema, piše Mitrovica.info.

– Lepo se obučem i zakitim ruzmarinom, pa ko me ne bi primio… – vedro hvali Hoki svoju umešnost.

– U dobrom raspoloženju mu čestitam, pa domaćin i ne razmišlja o tome ko sam ja. A ako mu i prođe kroz glavu da me ne poznaje, onda zaključi, normalno, da sam s mladine strane. Mladini, opet, misle da sam iz tazbine.

Iako se dočepao i osme decenije oduvek je pevao kao mladić.

– Nije redak slučaj da se priključim muzikantima. Ako je ostatku Srbije neobično što na veselja idem nepozvan, u Mačvi je to sasvim prirodno – objašnjava Hoki.

– Nemojte se čuditi ako na mačvanskoj svadbi čujete domaćina da poziva: „Mole se gosti, zvani i nezvani, da sednu za sto.“ E, to vam znači da su svi dobrodošli.

Ali nije svugde tako. Kako je naučno i u praksi utvrdio taj veseli Mačvanin, pod svadbenu šatru u okolnim selima lako je bilo ući. Ali u hotel, na otmeni ručak, malo je komplikovanije. Nije šala ni dospeti na svadbu u Sremu. Ljudi su drugačiji. Uzdržani, a svakog gosta u glavu znaju.

– A koliko sam popio? Najmanje pola Drine! – kaže Hoki.

– Voleo sam „bambuse“ i špricere, a sad pijem samo rakiju.

Za pola veka je, po sopstvenom priznanju, izljubio najmanje 3000 mladi i mladoženja, pojeo tonu pečenja, više hiljada sarmica, a služilo ga je, kad preračuna, na desetine hiljada aščija. Na pitanje zašto ide po veseljima i šta ga to tamo vuče, razlog je nalazio u činjenici da je, živeći sam, morao nekako da skrene misli.

– A gde je lepše nego na svadbi? Ranije, dok je bilo para, u Titino vreme, na svadbe sam išao autom, a sada biciklom.

Ipak, Milovan nigde nije išao bez poklona. U početku je, veli, na svadbe često nosio lustere. Da ga se sete mlada i mladoženja kad ugase svetlo. A posle, imajući manje novca, nosio je tranzistore, fenove za kosu.

Milovan Veselinović Hoki bio je višestruki prvi glas Srema, Semberije, Mačve… Nadimak je dobio po jugoslovenskom pevaču narodne muzike Hašimu Kučuku Hokiju (1946-2002), koji je ostao upamćen po mnogobrojnim hitovima, a posebno „Pijem da je zaboravim“ i „Pevaj prijatelju“.

Izvor: Mitrovica.info

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.